Direct door naar content
Vol vertrouwen van de piste afbeelding nieuwsbericht

Vol vertrouwen van de piste

07 februari 2023

Als sportcoach bij Breda Actief begeleidt Iris Broeren mensen met een beperking en kinderen in het speciaal onderwijs naar een geschikte sport. Naast haar werk voor Breda Actief heeft Iris ook een bijzondere functie als vrijwilliger bij Stichting Gehandicapten op Ski’s (Shos). Ze geeft skiles aan mensen met een beperking. Een mooie ervaring, zowel voor de leerlingen als voor Iris zelf.

Ben je benieuwd of skiën ook iets voor jou kan zijn? Laat Iris haar verhaal je dan inspireren.

Wat voor vrijwilligerswerk doe jij nog naast je werk bij Breda Actief?

“Ik geef skiles aan mensen met een handicap via Stichting Gehandicapten op Ski’s. Dat doe ik op de skibaan in Rucphen. Ik word gekoppeld aan leerlingen die ik begeleid en afhankelijk van de vraag geef ik ze ongeveer één of twee keer per maand les. We zijn ook net met een groep op skivakantie geweest naar Oostenrijk. Hiervoor kunnen mensen uit het hele land zich opgeven.”

Je bent onlangs op vakantie naar Oostenrijk geweest om daar mensen met een beperking skiles te geven. Hoe was dat voor jou en de leerlingen?

“Ik ben net terug en het was overweldigend, in positieve zin! Het was mooi om te zien wat een beleving het is voor deze mensen om ook te kunnen skiën in de bergen. Zo was er een man die ook les heeft gehad bij ons in Rucphen. Hij was na een ernstige ziekte weer genezen verklaard, maar kon niet meer goed lopen. We konden hem toch de ervaring van het skiën weer geven op de zitski. Naar Oostenrijk gaan, maakte de beleving helemaal compleet voor hem. De groep leerlingen die met ons mee was, was heel divers van kinderen van vier jaar tot een tachtigjarige en van mensen met down tot blinde mensen. We skiën daar op de normale piste waar iedereen skiet dus de blinden dragen dan speciale hesjes, waardoor de andere skiërs rekening met ze houden.”

Wat betekent jouw begeleiding voor de leerlingen?

“Ze krijgen plezier in iets waarvan ze niet eens wisten dat ze het konden. Dat geeft ze zelfvertrouwen. Ook de sociale contacten zijn fijn. Er was tijdens de vakantieweek bijvoorbeeld een meisje dat ik heb begeleid in de zitski en zij appt me nu af en toe om even te kletsen. Ook gingen we tijdens de vakantieweek na de les naar de après-ski. In het begin keken de andere toeristen dan even vreemd op naar onze diverse groep, maar aan het einde van de week danste iedereen met ons mee.”

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

“Als kind sportte ik veel en het was mijn droom om later tennis- zeil- en skiles te geven. Ik ben de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gaan doen en ik heb in dezelfde tijd mijn diploma gehaald om skileraar te worden. Tijdens een stage voor de ALO ben ik mee geweest op een skikamp voor blinden. Dat vond ik gaaf. Ik merkte hoeveel vertrouwen de leerlingen in me hadden en hoeveel positieve energie ik terugkreeg. Het was de reden dat ik bij SHOS als vrijwilliger ben gestart. Ik wil ook graag iets terug doen. Voor mij is kunnen skiën heel vanzelfsprekend. Ik vind het mooi als ik het leven van mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, leuker kan maken.”

Wat betekent lesgeven voor jou?

“Zelf kan ik er ook veel van leren. Ik verbaas me over hoe positief ingesteld de mensen en kinderen zijn die ik begeleid, terwijl ze al zoveel hebben meegemaakt. Ze hebben enorme wilskracht. Ook het lerarenteam onderling leert veel van elkaar. We overleggen hoe we dingen moeten aanpakken en we denken in mogelijkheden. Tijdens de vakantie lukt het één van mijn leerlingen na het skiën niet meer om naar beneden te komen, omdat haar armen te vermoeid waren. In mijn eentje kon ik haar ook niet voldoende helpen. Ik belde naar een van de andere vrijwilligers en er stonden direct drie mensen van ons team boven om mee te helpen. Er is een groot teamgevoel.”

 

 

Ben je enthousiast geworden over skiën? Wil je ook skiles uitproberen in Rucphen?

Neem dan contact op met Stichting geHandicapten Op Ski's in Rucphen.

Je kunt bellen naar +31 6 5460 3216
Of een mail sturen naar info@shos.nl

Website: http://www.shos.org

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: