Direct door naar content
Nederlands Transplantatie Voetbalteam speelt toernooi in Tilburg: “Dromen van eigen competitie” afbeelding nieuwsbericht

Nederlands Transplantatie Voetbalteam speelt toernooi in Tilburg: “Dromen van eigen competitie”

13 juni 2023

Aankomend weekend speelt een bijzonder Nederlands voetbalteam een internationaal toernooi in Tilburg. Het team bestaat volledig uit spelers die een (of meerdere) orgaantransplantatie hebben ondergaan. “Mijn spelers hebben veel meegemaakt en soms de dood in de ogen gekeken”, vertelt bondscoach Robin Simons. “Nu willen ze laten zien dat je na een transplantatie gewoon kan sporten.”

In 2019 is het team opgericht. “In eerste instantie met zeven spelers, maar inmiddels is de groep gegroeid tot 39 spelers. Iedereen is welkom bij ons: jong, oud, man, vrouw en met of zonder talent”, aldus Simons. “Op de maandelijkse trainingen geeft iedereen de volle 100% en dat is het belangrijkste.” De sport heeft andere regels dan het reguliere voetbal. Zo zijn er om te beginnen drie wedstrijdvormen: zes tegen zes, zeven tegen zeven of elf tegen elf. “Daarnaast is fysiek contact bij ons verboden. Dit om de gezondheid van de spelers te beschermen.”

Nu de groep van voetballers steeds groter wordt, is er een duidelijke droom: “We willen heel graag een eigen competitie starten in Nederland”, vertelt Simons. “En ons meten met ander landen, zoals Frankrijk, Engeland en Italië.” De eerste successen zijn al geboekt; het team won zowel zilver op het EK als op een internationaal toernooi in Newcastle. “Daar ben ik wel ontzettend trots op. Zeker omdat ze in die landen al tientallen jaren bezig zijn en wij sinds 2019.”

Internationaal Toernooi in Tilburg

Dit weekend, 17 en 18 juni, doen er zes teams uit Nederland, Frankrijk en Engeland mee aan een internationaal toernooi bij VV Zigo in Tilburg. “Wij willen laten zien dat je na een transplantatie gewoon nog lekker kan sporten en bewegen. En we vragen op deze manier gelijk aandacht voor het belang van orgaandonatie. Want zonder orgaandonatie had dit team niet eens bestaan.”

Simons hoopt dat veel mensen en kijkje komen nemen dit weekend in Tilburg. “Dat verdienen mijn spelers. Ze zijn zo trots om hun land te vertegenwoordigen, maar ook om het feit dat ze gewoon nog lekker kunnen voetballen. Het is een bijzondere en dankbare groep om te mogen trainen”, besluit Simons.

Wie dit weekend bij het toernooi wil komen kijken is van harte welkom op de velden van VV Zigo (Jac van Vollenhovenstraat 304, Tilburg). Op de zaterdag als de zondag starten de wedstrijden om 10:30 uur. Zondag wordt er om 11:00 uur afgetrapt. Wil je meer informatie over de sport of eens meetrainen? Ga dan naar www.txvoetbal.com.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: