Direct door naar content
Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij Flowers of Chi afbeelding nieuwsbericht

Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij Flowers of Chi

29 mei 2024

Sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Het is belangrijk en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam, bijvoorbeeld bij Flowers of Chi. Elk jaar zetten we een aantal clubs die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam eind 2024. Een commissie brengt bezoeken aan vijf van de genomineerde sportclubs. Hun ervaring lees je hieronder.

"Op 16 mei bezochten wij Flowers of Chi, een initiatief in Amsterdam West, waar al zo'n 12 jaar Chi Kung lessen worden gegeven aan Amsterdammers met een beperking. Chi Kung is een bewegingsvorm die werkt met de eigen levensenergie (chi). Het is één van de pijlers van de Chinese traditionele gezondheidsleer en bestaat uit rustige bewegingen en verstilde houdingen, waarmee balans, energie en kracht worden opgebouwd.

De deur van multicultureel centrum St. Hudsonhof staat open en we lopen direct de ruimte in waar de les gegeven wordt. De ruimte is uitnodigend en de sfeer ontspannen. Een divers gezelschap Amsterdammers sluit aan, met mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten. Dat is een eerste mooi kenmerk van deze lessen: iedereen is welkom, het verbindt een diversiteit aan mensen in de wijk door samen te bewegen en na afloop gezellig met elkaar thee te drinken. Tijdens de les blijkt ook de laagdrempeligheid van Chi Kung: zowel staand als zittend kunnen mensen meedoen met de les, ieder op zijn of haar eigen manier. Trainer Corrine vertelt dat de les gratis is dankzij subsidiëring door de gemeente. Dat is nodig vanwege de soms krappe beurzen van de bewoners en het gegeven dat sommige vrouwen niet over het huishoudgeld beschikken.

Corrine en Rob zijn gediplomeerde trainers met jaren ervaring. Corrine geeft bij elke oefening een uitleg van de werking ervan in het lichaam. Sommige oefeningen zijn goed voor de doorbloeding en dat merken we direct; handen en voeten worden warm. Er is aandacht voor de verschillende organen, die beter gaan functioneren. Rob gaat met ons langs de vijf elementen van de Chinese geneeskunde: hout, vuur, aarde, water en metaal. Elk element heeft een specifieke stille en bewegende houding, waarbij we zelf kunnen kiezen of we de oefening nog wat uitdagender maken of niet. De mensen hebben er zichtbaar plezier in en na afloop voelen we ons gevitaliseerd. We drinken een kop thee mee, waarbij een van de leden vertelt hoe Chi Kung haar helpt om meer rust in haar hoofd te krijgen. Dankzij Chi Kung durft zij weer de straat op, voor haar een enorme bevrijding. Twee mannen doen vooral mee omdat ze het belangrijk vinden om bezig en in beweging te blijven. Goed voor het lichaam en voor de sociale contacten.

Er zijn meerdere lessen per week, voornamelijk stoelyoga en Chi Kung, zowel in St. Hudsonhof (achter het Mercatorplein) als in De Wending (aan het Witte de Withplein). Het verbindt de bewoners van de Baarsjes, maakt bewoners fit en haalt mensen uit een isolement. Een prachtig initiatief dus. Interesse? Loop eens binnen en doe mee! Flowers of Chi is te vinden op Unieksporten.nl of op de eigen website: https://flowersofchi.jouwweb.nl/. Daar staan ook de tijden en locaties van de verschillende lessen die er zijn. Namens de trainers: wees welkom!"

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Amsterdamse Pluim via: https://www.facebook.com/pluimamsterdam 
Foto credits: Tom Feenstra

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: