Direct door naar content
Podcast 010 op weg naar Parijs met Jitske Visser en Maurits Morsink: 'Ik ga voor goud' afbeelding nieuwsbericht

Podcast 010 op weg naar Parijs met Jitske Visser en Maurits Morsink: 'Ik ga voor goud'

11 juli 2024

In samenwerking met Rotterdam Topsport presenteert Rijnmond de podcast 010 op weg naar Parijs, waarin ze met topsporters uit Rotterdam praten over hun weg naar de Olympische Spelen. In deze vijfde aflevering: rolstoelbasketbalster Jitske Visser en paratriatleet Maurits Morsink. Waar de vlam van de Olympische Spelen op 11 augustus uitdooft, wordt die van de Paralympische Spelen op 28 augustus aangestoken. Vanaf dan vertegenwoordigen Visser en Morsink hun land, en stiekem ook Rotterdam, op het hoogste podium. Ze leggen beiden uit waarom ze meedoen aan de Paralympische Spelen.

"Ik ben geboren met een syndroom waarvan ze tot de dag van vandaag niet weten wat het is", begint Visser. "Ik heb een enorme scoliose in mijn rug, waardoor ik een incomplete dwarslaesie heb. Ik kan niet staan en lopen, maar ook naar links draaien met mijn hoofd is heel lastig."

"Bij rolstoelbasketbal hebben we verschillende klassen handicaps. Van 1 tot 4,5, waarbij 1 de meest beperkte spelers zijn. Een 4,5 is het minst beperkt, bijvoorbeeld iemand met een zeer pijnlijke knie. In het veld moet je vijf spelers opstellen, die bij elkaar maximaal veertien punten mogen zijn. Ik ben zelf een 1, fysiek het meest beperkt dus. Zo hebben ze het geprobeerd zo eerlijk mogelijk te maken, ik waardeer dat wel."

"Ik heb een hersenbloeding gehad bij mijn geboorte, waardoor mijn aansturing aan de rechterkant minder is", vertelt Morsink. "Mijn rechterarm is spastisch, net als mijn rechterbeen. Daardoor heb ik wat minder balans en kracht. Als ik op mijn fiets zit is mijn krachtbalans ongeveer 70-30."

"Ik strijd met personen met een vergelijkbare handicap. Ik zit in paratriatlon klasse 2. Dat is een van de zwaarste klassen, het loopt op tot 5. Die atleten missen bijvoorbeeld alleen een hand."

Zwemmen is zwaar

De triatlon bestaat uit drie verschillende sporten: zwemmen, fietsen (wielrennen) en hardlopen. Zwemmen is veruit het zwaarst voor Morsink. "Het is mijn slechtste onderdeel. Ik mis rompstabiliteit en kracht, dus ben de slechtste zwemmer van de groep. Maar ik ben ook veruit de beste fietser en loper."

Morsink doet komende zomer mee aan zijn eerste Paralympische Spelen. En dat terwijl hij nog niet zo gek lang geleden eigenlijk gestopt was. "Ik deed nog wedstrijden voor de lol en was wel fit, maar wilde eigenlijk verder met mijn maatschappelijke carrière. Toen won ik opeens een wedstrijd in Canada waar ik veel punten voor kreeg en bedacht ik me dat ik ook nog wel naar de spelen kon."

In Parijs gaat Morsink voor niets minder dan goud. "We strijden met vijf man voor de medailles en kunnen allemaal van elkaar winnen en verliezen. Maar ik wil 'm winnen."

Visser heeft al een gouden medaille uit Tokio (Paralympische Spelen 2021) op zak. Verder is ze regerend Europees en wereldkampioen, én werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook vanwege haar werk in de atletencommissie van het Internationaal Paralympisch Comité.

"Alle boxjes zijn afgevinkt, maar we willen ons kunstje van Tokio graag overdoen in Parijs. Het worden mijn vijfde spelen, maar ik kijk er met hetzelfde gevoel naar uit als de vorige vier. De honger is niet minder, ik wil graag weer dat fijne gevoel van een gouden medaille. Maar nu mét familie en vrienden erbij om het te vieren."

Bron: Rijnmond

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: