Direct door naar content
Iedereen kan darten! afbeelding nieuwsbericht

Iedereen kan darten!

02 mei 2018

Vorige week stond de absolute wereldtop van het darts in de Rotterdam Ahoy tijdens de Premier League Darts. Tijdens dit toernooi was ook veel aandacht voor het aangepast darten, want eigenlijk kan iedereen met darten beginnen. Ook als je in een rolstoel zit.

De Nederlandse toppers Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld speelden tijdens de Premier League Darts een potje tegen de Nederlandse Para-darters Cliff Ruiter, Arie van der Rassel, Kees van Wielink en Anton van Hemert. Zij lieten zien dat je ondanks een handicap ook goed kunt darten. Ze wonnen zelfs een potje van de Nederlandse darttoppers. Bekijk hier een filmpje.

Paul Engelbertink van de Nederlandse Darts Bond legt uit waarom darten voor jou makkelijk te doen is. "Je hoeft geen dure rolstoel te hebben of andere dure materialen. Het is echt heel simpel: je hebt gewoon een paar pijltjes nodig en je kunt meedoen. Dan hoor je erbij!"

Het enige wat aangepast wordt, is de hoogte van het dartbord. Naast een bord op normale hoogte wordt dan een lager bord geplaatst voor als je in een rolstoel zit. "Je mag zelf kiezen of je voor hoog of laag gaat. Er zijn darters in een rolstoel die een laag bord makkelijker vinden omdat ze dan op ooghoogte kunnen gooien. Andere rolstoeldarters spelen op een hoog bord." Kun je staan, maar heb je een beperking aan je armen? Dan kies je voor het hoge bord.

Darten is vooral een hele gezellige sport die je met vrienden kunt doen, zegt Engelbertink. "Bij heel veel sporten gaat het om fysieke inspanning . Bij darten draait het ook om de gezelligheid. Het is gewoon gezellig om met een aantal vrienden op een avond een tijdje te darten."

Omdat je voor darten niet veel spelregels hoeft te leren kun je zo beginnen. "En een setje pijltjes kost je misschien twee tientjes. Je kunt ook altijd wel van iemand een paar pijltjes lenen en meedoen", zegt Engelbertink. Als je vandaag nog met darten wil beginnen kun je het beste even op de website van de dartsbond of op onze special pagina over darten kijken waar bij jou in de buurt wordt gedart. Dat is vaak in een kroeg, buurthuis of een sportkantine. "Op zo'n locatie hebben ze vaak eigen toernooitjes."

Bij Nederlandse Darts Bond zien ze dat het aangepast darten steeds populairder wordt. De bond organiseert ook acht toernooien voor minder valide darters met een speciale ranking. "Als je minder valide darter bent dan is dat ook leuk om hier een keer aan deel te nemen of te kijken." Bij de Dutch Open Darts, het grootste dartstoernooi ter wereld met ruim vijfduizend darters, had dit jaar voor het eerst een apart Para-darts toernooi met 32 deelnemers. "Daar zagen we dat het populair wordt. Volgend jaar willen we daar een nog groter event van maken."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: