Direct door naar content
Niels Vink (15): "Hoezo vindt iedereen het zo knap wat ik doe?" afbeelding nieuwsbericht

Niels Vink (15): "Hoezo vindt iedereen het zo knap wat ik doe?"

10 oktober 2018

Bij de Paralympische Spelen van 2012 in Londen wist Niels Vink (15) het al zeker: "Hier doe ik ooit ook aan mee", zei hij tegen zijn moeder. Dat is zijn inspiratie geweest en in het rolstoeltennis is hij al hard op weg om die droom waar te maken. 

In Londen wist Niels nog niet welke sport hij wilde gaan doen. Omdat hij twee benen en delen van zijn vingers mist, moesten ze eerste even kijken welke sport hij kon doen. Al snel kwam hij erachter dat er heel veel mogelijk is met zijn beperking. "Bij de open dag van de Cruijff Foundation heb ik allerlei sporten geprobeerd. Ik vond alle sporten leuk, maar rolstoeltennis vond ik het leukste." 

Tennis is nu echt zijn sport, vertelt hij. "Ik kan mijn energie erin kwijt, ik word er vrolijk van en ik krijg er meer zelfvertrouwen van." Zijn moeder Nicole ziet ook dat het sporten veel voor hem heeft veranderd. "Toen Niels op de basisschool zat mocht iedereen in het kringgesprek vertellen wat ze hadden gedaan in het weekend: de een had gevoetbald en de ander gehockeyd. En Niels deed niks."

Nu zit hij op een middelbare school in een sportklas, vertelt Nicole "Het is zo gaaf hoe die school met Niels en zijn beperking omgaat. Ze gebruiken hem als voorbeeld en Niels doet ook overal aan mee en iedereen accepteert hem zoals hij is." 

Zijn moeder ziet dat Niels tijdens het tennissen altijd een grote smile op zijn gezicht heeft. Hij vindt trouwens zelf ook niet dat hij een beperking heeft. "Hij zei laatst tegen mij: 'Mam, hoezo vindt iedereen het zo knap wat ik doe?' Dat is toch fantastisch?!" 

Afgelopen jaar zette hij toch wel een knappe prestatie neer, want hij speelde in Berlijn voor het eerst een finale op een internationaal rolstoeltennistoernooi. Die won hij ook gelijk. Als vijftienjarige speelde hij daar tegen concurrenten van dertig jaar of ouder. "Daar heb ik helemaal geen moeite mee", zegt hij zelf. Zo kwam hij al een klein stapje dichterbij zijn grote droom: de Paralympische Spelen halen. "Het liefst al over twee ben bij de Spelen van Tokio 2020, dan ben ik 17." 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: