Direct door naar content
Van informatiebijeenkomst naar cursus ‘In Balans’ afbeelding nieuwsbericht

Van informatiebijeenkomst naar cursus ‘In Balans’

31 oktober 2018

Op 18 oktober jl. werd de informatiebijeenkomst ‘In Balans’ goed bezocht. Cursusleider Jolanda Cremers nam de aanwezige mee in “Wonen in het huis van je lichaam”. Kortweg de muren van een huis zijn je botten, ramen en deuren je gewrichten en het gas, water en lucht je spijsvertering, bloedsomloop en zenuwstelsel…en ga zo maar door.

Vallen is voor velen waarschijnlijk niet iets om dagelijks bij stil te staan. Maken jongeren al eens een buiteling, dan staan ze binnen de kortste keren weer op hun benen. Voor ouderen ligt dat anders. Een valpartij kan een hoop narigheid veroorzaken. Niet alleen in de vorm van lichamelijk letsel, variërend van blauwe plekken tot botbreuken. Vallen kan je zelfvertrouwen toch even aantasten. Bovendien kan een valongeluk leiden tot verlies van zelfstandigheid. Terecht dat veel ouderen angst hebben om te vallen.

Jolanda neem ons even mee en memoreert de kreet van Prof.Dr. Scherder ‘Gezond Ouder worden beging Jong’ en hij zou het van de daken willen roepen zodat heel Nederland wakker wordt. “Mensen Beweeg”, geeft hij ook nog eens aan. Want Bewegen heeft een geweldig effect op de hersenen. Je wordt slimmer, je kunt beter problemen oplossen en je vermindert het risico op dementie op latere leeftijd. En veel bewegen vermindert ook het risico op vallen.

Wat zijn nu de risico’s voor vallen bij ouderen?
Nou noem maar o; Verminderede Spierkracht, Balans, Loopvermogen, gezichtsvermogen, Beperking bij het bewegen, Bloeddrukdaling bij opstaan en Cognitieve beperkingen. We zijn dus verantwoordelijk voor ons eigen lijf: en dit kun je doen door een Actieve Leefstijl.
De aanwezige werden even met de neus op de feiten gedrukt en zij allen starten donderdag 1 november met de Valpreventiecursus In Balans.
Meer weten: neem contact op met Corné Boot (Sportcoach in Oirschot) via telefoonnummer 06 20441685 of c.boot@wijzer-oirschot.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: