Direct door naar content
CP-voetballer Gary denkt niet in beperkingen afbeelding nieuwsbericht

CP-voetballer Gary denkt niet in beperkingen

16 november 2018

De Ier Gary Mesett is een echte voetbalfanaat. Dat hij Cerebrale Parese heeft, houdt hem daarbij helemaal niet tegen. "Mijn linkerhelft werkt prima!"

Toen Gary een baby van twee maanden oud was, kreeg hij een beroerte. Daardoor werd daarna bij hem Cerebrale Parese (CP) geconstateerd. "Dat is iets wat ik natuurlijk elke dag weer een uitdaging vind, maar het houdt mij niet tegen om gewoon alles te doen", vertelt hij in een video van de UEFA-campagne Equal Game.

Door de CP is bij hem zijn rechterhelft aangedaan. Je ziet in het filmpje ook dat zijn rechterarm minder goed mee beweegt met het voetballen. Maar met zijn linkerkant is niks mis. CP-voetbal is voor hem daarom een uitkomst, want bij die vorm zijn de regels iets anders. Zo speel je zeven tegen zeven en heb je geen buitenspelregel. Het ingooien van de bal doe je onderhands.

Gary begon al op zijn vijfde met voetballen en werd ook nooit anders behandeld. "Ik hield van voetbal en dat was ook het enige wat ik wilde proberen om te doen. Ik hou er gewoon om van tegen een voetbal te schoppen. Ik speel al voetbal sinds ik kan staan. Ik ga naar bed met een voetbal en ik sta er mee op. Het is voor mij een uitlaatklep. Ik geniet er echt van."

Het CP-voetbal heeft hem al op veel mooie plekken gebracht. In 2004 mocht hij als 16-jarige namens zijn land Ierland meedoen aan de Paralympics in Athene. Ondertussen is hij nu de teamcaptain van het CP-team van Ierland en is er veel voor hem veranderd. "Jonge jongens kijken nu tegen mij op. Ik heb nu de verantwoordelijkheid over jonge spelers en dat zij ook hun mogelijkheden waar kunnen maken."

Voor iedereen die CP heeft en die daardoor aan zichzelf twijfelt heeft hij nog een boodschap: "Je moet gewoon zeggen: weet je wat, ik heb geen beperking maar juist mogelijkheden."

Bekijk het filmpje hier. Wil je net als Gary ook lekker tegen een bal kunnen trappen ondanks je CP? Dat kun je in Nederland bij bijna 300 verenigingen uitproberen. Daar zit vast ook een club bij jou in de buurt.

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: