Direct door naar content
Dankzij jouw hulp worden alle zwembaden voor iedereen toegankelijk  afbeelding nieuwsbericht

Dankzij jouw hulp worden alle zwembaden voor iedereen toegankelijk

18 november 2018

Veel mensen houden van zwemmen, maar niet voor iedereen is het even makkelijk om te gaan zwemmen. Dat terwijl het voor mensen met uiteenlopende aandoeningen een hele goede manier van bewegen is.  Vandaar dat het Brabantse zwemleven toegankelijker dient te worden voor iedereen. Jij kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.  

Brabant heeft een grote missie. Het zwemleven in deze provincie moeten in 2020 toegankelijker zijn voor iedereen met een beperking. Of je nou blind bent of doof, een motorische beperking hebt, in een rolstoel zit of snel overprikkeld bent. Zwemmen is goed voor je lichaam, het is heerlijk om te doen en met name voor kinderen is er vaak niets lekkerder dan plezier te hebben in het water.

Over iets meer dan een jaar is het al 2020 en moeten de eerste verbeteringen zichtbaar zijn. Daarom is jouw hulp nu dringend nodig. Zwem je al en kun je aangeven wat en waar het beter kan? Vul de enquête in en maak het zwemmen voor jezelf en anderen nog laagdrempeliger. Zwem je niet en zijn er dingen waar je bij voorbaat al tegenaan loopt? Laat dat dan ook weten, want alleen dan kan er iets aan gedaan worden. En reken maar dat dat gebeurt, want er hebben heel wat partijen de handen ineengeslagen om dat te bewerkstelligen. Fieldlab Aangepast Sporten, InnoSportLab de Tongelreep, de KNZB en de provincie Noord-Brabant nemen tenminste 50 zwembaden onder de loep.  Patrick Toonders, Project  Uniek Zwemmen in Brabant vertelt: “We zijn nu druk bezig met een toegankelijkheidscan. Dat houdt onder andere in dat we zelf met een rolstoel naar het zwembad gaan, en kijken wat er eventueel aangepast kan worden. Ook zijn we in overleg met het zwemaanbod. Veel mensen met een beperking zijn in staat om bij een reguliere vereniging te zwemmen. Soms helpt het al als een groepsgrootte kan worden aangepast, of dat trainingsmateriaal niet zo felgekleurd is, bijvoorbeeld voor mensen die snel overprikkeld zijn. Het onderzoek is niet bedoeld als beoordeling van een zwembad. Het is echt om te kijken welke mogelijkheden we kunnen aanpakken om van zwemmen een breedtesport voor iedereen te maken.” 

Uniek Sporten werkt op alle vlakken aan de toegankelijkheid van de breedtesport. Het probleem van ontoegankelijke verenigingen is iets wat we samen te lijf kunnen gaan. Ga op de website van Uniek Sporten naar het kopje ‘Accommodatie beoordelen’. Zo wordt voor anderen zichtbaar welke hobbels er nog zijn, en weten sportverenigingen welke hindernissen (letterlijk in dit geval) ze moeten wegnemen. Andersom werkt het natuurlijk ook. Gebruik het in je voordeel en kijk hoe anderen een accommodatie in jouw omgeving beoordelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: