Direct door naar content
Jan Cornelissen (66) is met prothese gelukkiger dan ooit afbeelding nieuwsbericht

Jan Cornelissen (66) is met prothese gelukkiger dan ooit

17 december 2018

Op 66-jarige leeftijd is Jan Cornelissen sportiever dan ooit. En dat terwijl ruim een jaar geleden zijn been werd afgezet en hij een prothese kreeg. Maar Jan begon aan een nieuw leven en is nu een fanatiek tafeltennisser, zwemmer en fietser.

Jan Cornelissen was vroeger nooit echt een sporter. Hij voetbalde in zijn jeugdjaren, maar moest daar noodgedwongen mee stoppen omdat hij wonden op zijn benen kreeg die spontaan opensprongen. Artsen constateerden uiteindelijk dat Jan slechte aders had. Hij kreeg een omleiding, maar dat ging niet goed. Er ontstonden ontstekingen en uiteindelijk was de enige mogelijkheid om zijn been af te zetten. “Het klinkt gek, maar ik was eigenlijk best opgelucht. Ik snap dat mijn situatie anders is dan die van iemand die geen been meer heeft door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Toch raad ik iedereen die op latere leeftijd een beperking oploopt aan om op pad te gaan.”

Jan begon met kleine stukjes lopen in de tuin. Toen dat goed ging, besloot hij het langzaam uit te breiden en uiteindelijk weer te gaan sporten. Hij meldde zich aan bij de plaatselijke tafeltennisvereniging, ging zwemmen en hij kocht een elektrische fiets. “Mijn eerste doel was ervoor te zorgen dat ik weer kon lopen. Ik wilde ten koste van alles voorkomen dat in een rolstoel terecht zou komen. Het is namelijk niet goed thuis te blijven zitten, dan word je wereld te klein. Doordat ik ben gaan sporten kom ik onder de mensen en dat doet mij goed. Op vrijdag ga ik tafeltennissen en dan kan ik eerlijk gezegd niet wachten tot het woensdag is, want dan mag ik zwemmen. Ik kijk enorm uit naar het sporten.”

Voor Jan is sporten niet meer weg te denken uit zijn leven. Hij noemt zichzelf ‘een van de gelukkigste mensen ter wereld’. “Wat helpt is dat ik mezelf niet zie als anders, maar net als de rest. Ik ben gewoon Jan. Over mijn prothese ben ik heel open. Iedereen mag alles van mij weten.”

Jan hoopt met zijn verhaal andere mensen met een beperking te inspireren om te gaan sporten en bewegen. “Als je sport gaat er een wereld voor je open. Dat gun ik iedereen. Ook zou ik andere mensen die een arm of been missen aanraden spiegeltherapie te volgen, dat heeft mij enorm geholpen. Ik voel mij een winnaar dat ik dit allemaal nog mag meemaken.”

Foto: Team Sportservice

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

‘Epilepsiemeisje’ in finale missverkiezing

Jetze Plat met winst op weg naar Spelen Tokio

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×