Direct door naar content
Stuur je prothese aan met je hersenen!  afbeelding nieuwsbericht

Stuur je prothese aan met je hersenen!

01 januari 2019

Overal om ons heen vind je tegenwoordig technologie. Auto’s, computers en apparaten worden zo steeds slimmer. Met deze moderne technieken kunnen protheses voor armen en benen ook worden verbeterd. Kleine motortjes en veren kunnen zo zorgen dat je veel vloeiender kunt bewegen met je prothese. De laatste techniek gaat nog een stap verder: een prothese aangestuurd met je hersenen.

Een houten been als prothese is al even verleden tijd. Tegenwoordig doen wetenschappers en prothesemakers alles om juist voor jou het tegenovergestelde te bereiken. Zeker als je door een amputatie op een prothese bent aangewezen, wil je het liefste weer net zo kunnen bewegen zoals je altijd hebt gedaan. Moderne protheses gaan daar steeds verder in.
Zo bestaat er sinds afgelopen jaar een protheseknie die gebruikmaakt van sensortechnologie die precies aanvoelt hoe jij loopt. Daardoor worden bewegingen vloeiender en kun je zonder problemen achteruitlopen, traplopen of wisselen van snelheid en paslengte. De prothese kan gekoppeld worden aan je smartphone waardoor je de instellingen ook zo wijzigt voor bijvoorbeeld fietsen of lopen.

Ondertussen zijn wetenschappers ook bezig aan protheses van de toekomst die nog verder gaan. Deze kunstarmen of -benen zijn zo gemaakt dat je ze zelf kunt aansturen met je hersenen. Dat werkt in het kort zo: als je een hand of been verliest zijn je hersenen nog wel geprogrammeerd op dat je dat lichaamsdeel hebt. Als je bijvoorbeeld iets wil pakken met je hand dan sturen je hersenen nog steeds bepaalde signalen naar je onderarm. Door dat signaal op te vangen met een sensor kun je bijvoorbeeld een kunstarm laten bewegen. Dat is nog wel toekomstmuziek en het vraagt ook zeker wat uren training om je hersenen helemaal goed aan de prothese te koppelen. In de toekomst wordt dit soort gave techniek misschien wel voor iedereen beschikbaar.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: