Direct door naar content
Jetze Plat wil de snelste handbiker ooit worden afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat wil de snelste handbiker ooit worden

11 maart 2019

Handbiker Jetze Plat gaat op 13 maart iets bijzonders doen: op de wielerbaan van Alkmaar doet hij dan namelijk een aanval op het werelduurrecord met de handbike. Dat betekent dat hij één uur lang rondjes gaat rijden op zijn aangepaste handbike. 

Het werelduurrecord met de handbike staat al langer op zijn wensenlijstje. “Ik droomde altijd om de beste en snelste handbiker van de wereld te worden. Bij het WK vorig jaar was ik op dat moment de beste, maar de snelste was ik nog niet. Dat kun je wat mij betreft wel aflezen aan het werelduurrecord.” 

Speciale handbike
Dat record is nu trouwens in handen van zijn Nederlandse collega Geert Schipper en staat op 42,165 km. Jetze denkt dat hij dat record wel kan aanvallen. “Ik ga er niet aan beginnen als ik weet dat ik niet kan halen.” De afgelopen maanden heeft hij veel getraind in Sportpaleis Alkmaar met een speciale handbike. Het record is voor hem ook een mooi trainingsdoel voor deze winter geweest. “Ik wilde mezelf uitdagen deze winter om goed voorbereid aan het seizoen te beginnen.” 

Zelf ervaren
Voor Jetze is het vooral een sportieve uitdaging, maar het is voor hem ook een kickoff richting de Paralympische Spelen van Tokio 2020. Hij wil namelijk ook laten zien wat voor hem allemaal bij zijn sport komt kijken. Jij kunt dat die middag zelf ook ervaren. “Je kunt zien hoe ik één uur lang rondjes rijd, maar we zorgen ook voor twee handbikes waar je op een rollerbank kunt ervaren hoe het is om met je handen te trappen.” 

Tokio 2020
Als Jetze na een uur klaar is, zal hij wel afgedraaid van zijn handbike stappen. “Zodra ik weer een beetje kan praten, sluiten we nog af met een presentatie om mijn traject naar de Spelen van Tokio verder uit te leggen. Zo hoop ik bij nog meer mensen het vuurtje aan te steken.”

Wil je Jetze die middag aanmoedigen of zelf op een handbike trappen? De toegang is gratis!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: