Direct door naar content
In Balans blijven afbeelding nieuwsbericht

In Balans blijven

11 maart 2019

Maken jongeren al eens een buiteling, dan staan ze binnen de kortste keren weer op hun benen. Voor ouderen ligt dat anders. Vallen is voor velen waarschijnlijk niet iets om dagelijks bij stil te staan. Een valpartij kan een hoop narigheid veroorzaken. Niet alleen in de vorm van lichamelijk letsel, variërend van blauwe plekken tot botbreuken. Vallen kan je zelfvertrouwen toch even aantasten. Bovendien kan een valongeluk lijden tot verlies van zelfstandigheid. Terecht dat veel ouderen angst hebben om te vallen.

Het goede nieuws is dat je zelf wat aan kunt doen! Hoe? Dat wordt in een korte cursus van drie bijeenkomsten haarfijn uitgelegd tijdens de cursus ‘In Balans’. Deze is bedoeld voor mensen vanaf zo’n 70 jaar, maar bent u jonger en heeft u interesse om mee te doen dan bent u van harte welkom. De cursus start begin april, voor geïnteresseerden organiseren we een informatie bijeenkomst op donderdag 28 maart bij KBO Oirschot, De Vier Uitersten 17 te Oirschot.

In Balans
Het is bekend dat valpartijen bij ouderen veelvuldig voorkomen. Naarmate de leeftijd stijgt wordt de kans om te vallen groter en de gevolgen ernstiger. ‘In Balans’ is een voorlichtingscursus, gevolgd door een valtraining, waarbij de deelnemers actief bezig zullen zijn. Allereerste doel is antwoord te krijgen op vragen als: welke onveilige situaties in mijn huis kan ik verbeteren, heb ik een verhoogd risico om te vallen, hoe staat het mijn balans, ben ik actief genoeg om gezond te blijven, is het mogelijk om zekerder op de been te staan en zo nog veel meer. Heel gewone, maar wel belangrijke vragen!

Wat kunt u verwachten?
U krijgt inzicht in de factoren die meestal een rol spelen bij het ontstaan van een valongeluk. Zo kan medicijngebruik van invloed zijn of problemen met het zien. Heel belangrijk is ook een verminderde conditie en balansvermogen. In hele normale dingen, waar je gewoonlijk niet aan denkt. In de cursus is een vragenlijst waarmee u kunt nagaan of u een vergrote kans maakt om te vallen.
Belangrijker nog dan alle informatie, zijn de tips wat u er zelf aan kunt doen. Zo gaat u de veiligheid van uw huis beoordelen. U maakt kennis met een trainingsprogramma voor de algemene conditie en speciale balans verbeterende oefeningen.
Tot slot oefent u vaardigheden om allerlei dagelijkse handelingen, zoals het opstaan uit een stoel en opstaan vanuit een liggende houding makkelijker te maken.

Wat levert ‘In Balans’ op?
De ervaring leeft dat dit voor iedereen heel verschillend is. De volgende uitspraken zijn genoteerd uit de monden van deelnemers:

  • ‘Ik ben attenter geworden op gevaarlijke situaties thuis’
  • ‘Ik ben minder bang geworden om te vallen’
  • ‘Ik weet hoe ik makkelijker overeind kan komen als ik op de grond zou komen te liggen’
  • ‘Een nuttige cursus, had ik nooit verwacht’
  • ‘Het is goed daar eens bewust bij stil te staan, uit jezelf doe je dat niet’

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor mensen vanaf 70 jaar. 30% van de 65plussers valt een of meer keer per jaar. Dit percentage loopt snel op met het klimmen der jaren, tot wel 60%, bij mensen ouder dan 80. De cursus kan interessant zijn voor iedereen uit die leeftijdsgroep. Maar we hopen vooral mensen te bereiken die wat meer moeite beginnen te krijgen met lopen, al eens gevallen zijn, of bang zijn om te vallen. En daar zelf wat aan willen doen!

Na de voorlichtingsbijeenkomst is er gelegenheid om gedurende 3 weken een cursus te volgen. Deze speciale cursus is bedoeld om spieren te versterken, de flexibiliteit te vergroten, alles met meer ontspanning te doen en vooral: om op de been te blijven. De cursus is weldaad voor iedereen, maar een regelrechte aanrader voor als u zich wat onzeker op de been voelt of vaker bent gevallen.

Cursusinformatie
De informatiebijeenkomst staat gepland op donderdag 28 maart, van 13.30 tot 16.00 uur, bij KBO Oirschot, De Vier Uitersten 17 te Oirschot. We heten u van harte welkom bij deze informatiebijeenkomst alwaar bij ontvangst de koffie en thee vanaf 13.15 uur klaar staat.

De drieweekse cursus start vanaf donderdag 4 april, eveneens bij de KBO te Oirschot.

Voor vragen en aanmelden kunt u contact opnemen met Corné Boot, Sportcoach van Oirschot in Beweging. U kunt hem bereiken via c.boot@wijzer-oirschot.nl of telefonisch via 06 -204 41 685.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: