Direct door naar content
Sporten met een beperking: vroeger en nu afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een beperking: vroeger en nu

25 maart 2019

Nederland is een echt sportland. In geen enkel ander land heb je zoveel sportverenigingen als bij ons. De laatste jaren is daar voor jou ook steeds meer aanbod bij gekomen. Bij veel verenigingen kun je tegenwoordig ook gewoon gemengd met sporters zonder beperking samen sporten. Daar zijn wel wat jaren overheen gegaan. 

Wist jij bijvoorbeeld dat in 1924 al een soort Olympische Spelen voor doven en slechthorenden werd georganiseerd? Dat evenement in Parijs groeide later uit tot de Deaflympics, die nu nog steeds worden georganiseerd. 

Revalidatiecentra
Voor sporters met een lichamelijke beperking duurde het wat langer tot de eerste georganiseerde sportactiviteiten. De Tweede Wereldoorlog speelde daar uiteindelijk ook een belangrijke rol in. Doordat in de oorlog zoveel militairen en burgers gewond waren geraakt, ontstonden op veel plekken revalidatiecentra. 

Bedenker
Misschien ken je zo’n centrum zelf ook wel van binnen: daar maak je vaak na een ongeluk of operatie kennis met een sport. Dat was vroeger ook al zo. De Britse arts Sir Ludwig Guttman is eigenlijk de bedenker van het idee dat je met sport en beweging belangrijk is voor je lichaam. We mogen meneer Guttmann dus eigenlijk nog steeds dankbaar zijn! 

Basis Paralympische Spelen
Hij kwam ook op het idee om in 1948 tijdens de Olympische Spelen van Londen een sportieve wedstrijd te organiseren voor mensen in een rolstoel. Dat legde de basis voor de latere Paralympische Spelen. 

Arnhem 1980
In Nederland kon je pas in 1955 in groepsverband worden gesport met een beperking, maar toen in 1980 de Paralympische Spelen in Arnhem werden gehouden veranderde veel in ons land. Door die Spelen werd gehandicaptensport in Nederland veel meer geaccepteerd en werd ook steeds meer voor jou georganiseerd. 

Protheses en rolstoelen
Door de Paralympische Spelen zijn natuurlijk ook steeds meer materialen ontwikkeld zoals snelle en lichtere sportrolstoelen, protheses en blades. Die ontwikkeling is de laatste jaren steeds harder gegaan, waardoor je als je niet op topniveau sport ook lekker kunt sporten. 

En nu?
En moet je eens kijken waar we nu zijn! Het idee dat iedereen moet kunnen sporten wordt zelfs door minister Bruno Bruins uitgedragen. Sporten met een beperking wordt zo net zo gewoon als voor ieder ander! Benieuwd bij hoeveel clubs jij terecht kunt? Kijk dan eens in de sportzoeker voor sportaanbod bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: