Direct door naar content
Mindfulness, wat is dat nou precies? afbeelding nieuwsbericht

Mindfulness, wat is dat nou precies?

06 april 2019

Het is hot en happening: mindfulness. Iedereen heeft het er tegenwoordig over of doet er zelfs iets mee. Maar wat is mindfulness nou eigenlijk? Wij gingen eens op onderzoek uit, want of je nou een beperking hebt of niet: mindfulness kan best van pas komen! 

Eigenlijk betekent mindfulness niet meer dan ‘volledig bewust zijn van de huidige ervaring’. Dat klinkt misschien een beetje zweverig. Je kunt het beter zien als een manier van leven: intenser en bewuster. 

Door mindfulness stuur je je aandacht en neem je afstand van alle drukte in je hoofd. Daardoor kun je je beter concentreren en ontspannen. Niet meer automatisch overal op reageren, maar bewust keuzes maken. 

Mediteren 
Mediteren is één van de vormen van mindfulness. Toch wordt niet iedereen daar ontzettend blij van. Gelukkig zijn er ook andere manieren van je ‘hoofd leegmaken’, zoals geduld en tijd nemen voor de dingen die je doet, of ervoor kiezen om je af te zonderen om je volledig met één taak bezig te houden (en niet meerdere dingen tegelijk). 

Positieve veranderingen 
Over het algemeen kent mindfulness veel voordelen: het zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. 

Het transformeert de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daarop op reageert. Mindfulness is dus voor heel veel mensen van waarde: met of zonder beperking. 

Voordelen 
De belangrijkste resultaten nog even op een rijtje: 

  • Meer energie 
  • Intenser en bewuster leven
  • Meer bewustwording en inzicht in je gedachten, reacties, handelen en dergelijke 
  • Beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen 
  • Beter concentreren 
  • Grenzen aangeven
  • Vermindering van stressymptomen zoals een hoge bloeddruk en vermoeidheid, vermindering van slaapproblemen, depressie, angst en pijn

Allerlei belangrijke voordelen dus! Tijd om een stapje terug te doen wellicht en meer na te denken over het hier en nu? 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: