Direct door naar content
Rolmodellen met een beperking zijn belangrijk afbeelding nieuwsbericht

Rolmodellen met een beperking zijn belangrijk

08 april 2019

Ken jij een BN’er met een beperking? Of misschien een internationale acteur? Grote kans dat jij door zo’n bekend figuur geïnspireerd raakt. Zo’n rolmodel laat namelijk aan jou zien dat je met een beperking helemaal niet anders bent dan de rest. 

Bij de Oscar-uitreiking in februari verscheen de Amerikaanse actrice Selma Blair, die de ziekte MS heeft, met een stok. Voor Bergit Jongeling, die zelf met een beperking leeft, was dat een belangrijk moment. Op de website Oneworld schreef ze daar over dat ze door de zelfverzekerde actrice zelf ook zelfvertrouwen kreeg. “Op een bruiloft durfde ik zonder schaamte mijn eigen stok erbij te pakken. Ik wilde even opstaan uit mijn rolstoel, dus dat deed ik. Ik klapte mijn stok uit en ging staan. Ik voelde me machtig, ik stond op een plek vol mensen met mijn stok!”

Acceptatie
Dit voorbeeld laat precies zien waarom het belangrijk is dat meer mensen met een beperking als rolmodel kunnen worden ingezet. Een bekende actrice of presentator met een beperking kan namelijk bijdragen aan de acceptatie van handicaps. Dat is voor jou belangrijk omdat je dan merkt dat een handicap eigenlijk heel gewoon is. Voor anderen, zonder handicap, is dat ook belangrijk omdat ze zo zien dat mensen zoals jij veel meer kunnen dan ze misschien zouden denken. 

Rolmodellen dichtbij
Een rolmodel hoeft natuurlijk ook niet altijd op tv te zijn. Het kan ook iemand bij jou in de buurt zijn die laat zien dat je gewoon mee kunt doen in de maatschappij. Misschien ben jij zelf wel zo’n goed voorbeeld! Laat jezelf dan vooral zien aan anderen, want wie weet ben jij een inspiratiebron. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: