Direct door naar content
Voordelen van sporten met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Voordelen van sporten met een beperking

11 april 2019

Dat bewegen belangrijk is weet iedereen. Maar wist je dat het voor mensen met een lichamelijke beperking nog veel belangrijker is? Dat bleek onlangs uit een onderzoek van Nivel, een onderzoeksbureau op het gebied van gezondheid.

Als je een (lichamelijke) beperking hebt kan het soms best lastig zijn om de eerste stap te zetten en te beginnen met sporten. Hoe zit de financiële vergoeding, hoe kom ik bij de sportles, kan ik het wel.... het kunnen allemaal drempels zijn om niet aan sporten te beginnen.

Passende sport
Wanneer ze eenmaal met een passende vorm van bewegen zijn begonnen, levert dit vaak veel plezier en goede ervaringen op. Het geeft voldoening en al gauw snakken de sporters naar meer. Dat bleek uit het onderzoek van Nivel

Plezier en contact
De ondervraagden geven aan dat ze veelal voor hun plezier sporten of voor het onderhouden van sociale contacten. Natuurlijk is ook gezondheid een belangrijk bijkomend voordeel van sporten. 

Toch is sporten met een beperking niet altijd even makkelijk. Trainers of teamgenoten houden soms te weinig rekening met deelnemers met een beperking, zo blijkt uit het onderzoek. Ook de beperkte vervoermogelijkheden van- en naar de sportlocatie zorgen voor problemen. De ondervraagden hopen dan ook dat hier langzamerhand verbetering in komt. 

Gezamenlijke activiteiten
Een andere belangrijke tip van de deelnemers aan het onderzoek is om gezamenlijke sportactiviteiten voor mensen met- en zonder beperking te organiseren. Dit vergroot de zichtbaarheid en acceptatie van mensen met beperkingen en leidt tot meer onderlinge behulpzaamheid. 

Blijf niet thuis!
Bijkomend voordeel is dat dergelijke activiteiten bijdragen aan de verbondenheid tussen alle deelnemende sporters. Met of zonder beperking. Blijf dus niet thuis als je bij voorbaat al denkt dat je iets niet kunt of dat er op een bepaalde manier over je gedacht wordt! 

Kijk hier gelijk naar het sportaanbod om een leuke sport bij jou in de buurt uit te proberen. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Pak jij de bal op? Begin met rolstoelhandbal!

Kom even helemaal tot rust met yoga

Rolstoeltennis kun je nu gewoon proberen!