Direct door naar content
Fleur Jong helpt anderen na een amputatie afbeelding nieuwsbericht

Fleur Jong helpt anderen na een amputatie

15 april 2019

Fleur Jong, onze Sporter van de Maand, doet al jarenlang aan atletiek op het hoogste niveau. Op haar blades doet ze er alles aan om haar doelen te bereiken. Maar ook daarbuiten is ze druk: in 2017 richtte ze samen met teamgenote Marlène van Gansewinkel en coach Guido Bonsen de Stichting Para Atletiek op. 

Met haar team wil ze andere talenten met een beperking graag helpen. “Toen ik mijn benen verloor, ben ik een team om me heen gaan creëren. Ik zocht naar allerlei informatie over hoe ik bijvoorbeeld kon gaan sporten, maar ook over simpele dingen waar je dagelijks mee te maken krijgt. Ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten en kwam terecht bij prothesemaker Frank Jol, maar ook bij sporters zoals Bibian Mentel.”

'Nieuwe leven'
Dankzij de steun en adviezen van ervaringsdeskundigen kon Jong de weg richting topsport inslaan. “Met onze Stichting sta ik nu aan de andere kant van het spectrum. We willen graag mensen helpen: sporters of niet-sporters. Het gaat ons erom dat ze ons kunnen vinden en dat we ze op weg kunnen helpen met hun ‘nieuwe’ leven na bijvoorbeeld een amputatie.” 

Dat Jong en Van Gansewinkel zelf topsporters zijn, is volgens Jong alleen maar een voordeel. “Sport staat bij mij voorop, maar het bereik wat je daarmee kunt creëren is misschien wel het allermooist. Door middel van mijn sport en prestaties wil ik anderen inspireren en ze laten zien dat het niet uitmaakt als je een handicap hebt”, vertelt Jong. 

Sport staat bij mij voorop, maar het bereik wat je daarmee kunt creëren is misschien wel het allermooist.

Mensen helpen
Medailles winnen en PR’s rennen vindt Jong leuk, maar ze ziet het helpen en inspireren van anderen als een echte kers op de taart. “Of het nu gaat om weer leren lopen na het krijgen van protheses of de start van een (top)sportloopbaan op blades: alles is mogelijk. Ons doel is vooral om adviezen te geven en mensen te helpen.” 

Jong krijgt via haar Stichting allerlei uiteenlopende vragen binnen. “Soms vragen ze hoelang ik mijn protheses op een dag aankan of willen ze weten of ik de trap op kan lopen zonder de leuning vast te houden. Het zijn allemaal vragen waar je mee kunt zitten als je net een amputatie hebt gehad of een prothese krijgt.”

Of het nu gaat om weer leren lopen na het krijgen van protheses of de start van een (top)sportloopbaan op blades: alles is mogelijk.

Samen sterker
Volgens Fleur staat echter één vraag centraal. “Het is belangrijk om uit te gaan van de behoefte die iemand heeft. Wat wil hij of zij weer leren of kunnen? Daar gaan we dan voor zorgen. Samen sta je sterker dan alleen. Het is belangrijk om een team om je heen te hebben en ik ben blij dat wij anderen kunnen helpen met onze ervaring”, besluit Fleur. 

Met het nastreven van een doel of een ambitie werken ze binnen de Stichting bovendien aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van de sporters. “Sport is een middel, maar de voordelen van het verkennen en verleggen van die grenzen liggen ver buiten de sport. Stichting Para Atletiek wil jongeren met een beperking de mogelijkheden bieden op zoek te gaan naar hun (sportieve) grenzen. Met een Paralympische droom als ultieme ambitie.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: