Direct door naar content
Onderzoek: Sporten met een verstandelijke beperking afbeelding nieuwsbericht

Onderzoek: Sporten met een verstandelijke beperking

21 april 2019

Sporten: voor iedereen is het goed en belangrijk, maar toch doet niet iedereen het. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek bijvoorbeeld dat mensen met een verstandelijke handicap weinig bewegen. We zetten daarom hier de genoemde belemmeringen en motivaties op een rijtje. 

Belemmeringen waardoor verstandelijk gehandicapten (nog) niet sporten

  • De belemmeringen hangen veelal samen met het type beperking;  
  • De meeste personen met een verstandelijke beperking zijn afhankelijk van hun omgeving (familie, vrienden, zorginstelling). Niet alleen de eigen beperkingen, maar ook die van hun omgeving spelen daardoor een rol; 
  • Er is extra begeleiding nodig om te (gaan) sporten. Die is niet altijd beschikbaar; 
  • De kennis over sporten en bewegen voor verstandelijk gehandicapten ontbreekt. 

Drijfveren om wel te gaan sporten

  • Met succes sporten/bewegen draagt bij aan het zelfvertrouwen 
  • Sport- en beweegactiviteiten dragen bij aan het plezier
  • Sociale interactie wordt als pluspunt ervaren: gezelligheid is een belangrijke reden om aan sport te doen 

Meer sporten

Om ervoor te zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking meer gaan sporten is het vooral van belang dat zij de juiste informatie krijgen over de mogelijkheden. Van professionals, hun ouders of zorginstellingen bijvoorbeeld. 

Een passend aanbod met beweegactiviteiten en bijpassende uitleg die geschikt is voor het niveau van de doelgroep is namelijk van groot belang. Zorgprofessionals, sportverenigingen en ouders en verzorgers kunnen ook samenwerken in een netwerk van vrijwilligers of reguliere sporters, die samen met de doelgroep sporten. Of die hen bijvoorbeeld naar de beweegactiviteit brengen. 

Er is van alles mogelijk, maar er moet wel een begin worden gemaakt. Alleen op die manier kan er worden gezorgd dat meer verstandelijk gehandicapten gaan (starten met) sporten. 

Ben je op zoek naar een passende sport? Kijk dan eens in de sportzoeker naar alle beschikbare sporten bij jou in de buurt! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: