Direct door naar content
Maaike droomt nu al van Winterspelen  afbeelding nieuwsbericht

Maaike droomt nu al van Winterspelen

01 mei 2019

Als eerste slechtziende slalomskiester uit Nederland naar de Paralympische Spelen. Dát is het belangrijkste doel van slalom skiester Maaike Bennink (40) uit Den Bosch. Bennink leerde in 2013 skiën tijdens een reis met de Nederlandse visueel-gehandicapten skivereniging en raakte daarna verknocht aan de sport.

Inmiddels traint ze bijna dagelijks. Of het nou puur skiën is, of juist kracht- en conditietraining: voor Bennink gaat er geen dag zonder training voorbij.

"Ik kreeg een oogzenuwontsteking en werd plotseling slechtziend"

Sportmasseur 
Haar tijd in de sneeuw combineert ze met haar baan als sportmasseur. Onlangs rondde ze bovendien haar HBO-opleiding massagetherapie af. “Voor mij is geen dag of week hetzelfde. Ik heb wel een aantal vaste trainingsmomenten, maar veel plan ik ook tussendoor. Daar probeer ik nu wel meer structuur in te krijgen. Maar trainen staat sowieso op nummer één.” 

Tot aan 2006 had Bennink nog een baan als verpleegkundige. Maar toen ze van de een op de andere dag slechtziend raakte, veranderde haar wereld. “Ik kreeg een oogzenuwontsteking en werd daardoor plotseling slechtziend. De oorzaak ervan is onbekend, maar de artsen zeiden dat het zich zou herstellen. Het tegendeel is gebeurd: mijn zicht werd alleen maar slechter. Ik zie nu nog maar twee procent”, vertelt ze.

"Haar baan als verpleegkundige moest ze abrupt opgeven, maar haar liefde voor het sporten bleef."

Verandering
Haar baan als verpleegkundige moest ze abrupt opgeven, maar haar liefde voor het sporten bleef. “Ik wist meteen dat ik weer wilde gaan sporten en een vriendin tipte me over de ski-reis van de Nederlandse visueel-gehandicapten ski-vereniging. Ik twijfelde, maar ben uiteindelijk toch gegaan.” 

Al gauw daarna raakte ze verslaafd. Bennink wilde steeds beter worden. “Ik kwam in aanraking met de Nederlandse skivereniging en kwam in het talentteam terecht. Het werd steeds serieuzer en daarom ben ik zelfs een eigen stichting, de Maaike Bennink Foundation, begonnen om alles te kunnen financieren.” 

“Hij geeft aan hoe alles eruitziet en wanneer ik naar links of rechts moet. Die vertrouw ik 100%."

Met een buddy
Haar wedstrijden doet ze samen met een buddy, waarmee ze via een microfoon en een oortje in contact staat. “Hij geeft aan hoe alles eruitziet en wanneer ik naar links of rechts moet. Die vertrouw ik 100%. Als hij de verkeerde kant op gaat, dan doe ik dat ook. Het blijft moeilijk, maar samen komen we er wel.” 

Voor Bennink is één ding helder: ze richt zich op de Paralympische Spelen van 2022 in Beijing. “Ik zie wel hoever ik kom, maar dat is wel waar ik naar toe werk. Ik wil graag de eerste Nederlandse visueel gehandicapte skiester zijn die deelneemt aan de Spelen. Maar zonder de mensen om me heen red ik dat niet.” 

Door haar sport hoopt ze bovendien dat er steeds meer aandacht komt voor gehandicaptensport. “Ik hoop een pad vrij te maken voor de jongere generatie. Meer aandacht en meer mogelijkheden. Maar het belangrijkste is dat ik er lol in blijf houden”, weet Bennink.

Fotografie: Klaus althuber

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: