Direct door naar content
Zwaar gehandicapte Niels-Jan kan toch leren afbeelding nieuwsbericht

Zwaar gehandicapte Niels-Jan kan toch leren

04 mei 2019

Niels-Jan (19) uit Veenendaal is dertien weken te vroeg geboren. Door zijn kritieke toestand heeft hij na vier weken een herseninfarct gehad. Daardoor zeiden artsen dat Niels-Jan het verstandelijke niveau van een baby zou houden. Stiekem leerde hij door Sesamstraat toch woordjes en cijfers. Twee jaar terug kwam zijn moeder erachter dat hij toch beter kan leren dan gedacht. 

Niels-Jan heeft door een infectie bij zijn geboorte de zwaarste vorm van Cerebrale Parese. Hij ligt in een rolstoel, maar hij krijgt veel meer mee van de wereld om hem heem dan eerst werd gedacht. Toen Niels-Jan 12 had zijn moeder al het idee dat hij op gebied van communiceren nog veel meer kan leren. Twee jaar terug liet zij daarom een taalbegriptest doen. “Daar kwam uit dat hij op het niveau van een zesjarige zat. Toen dacht ik: dan gaan we hem leren lezen”, zegt moeder Augusta in een video van AD. 

Aanwijsbord
“Ik printte het alfabet uit en toen zijn we gaan kijken hoe het ging. Het ging als trein daarna”, zegt zijn moeder Augusta in een video van AD. Niels-Jan is op die manier heel erg veranderd, vertelt ze. “Hij kan nu veel beter uitleggen wat hij wil.” Dat doet hij namelijk met een aanwijsbord met letters. Zijn moeder houdt zijn pols vast terwijl hij de letters aanwijst om woorden en zinnen te maken. 

Bioloog worden
Daardoor kunnen zij ook met elkaar communiceren. Maar ook met een verslaggever van de krant. “Ik dank mama heel erg. Ik dank mama dat ze me nu begrijpt”, zegt hij bijvoorbeeld. Hij gaat nu ook naar school, waar hij erg leergierig is. Vooral bij geschiedenis let hij altijd goed op, maar zijn favoriete vak is toch wel biologie. Later wil Niels-Jan ook bioloog worden. Hij is nu vooral blij dat hij naar school kan laat hij tegen de verslaggever van AD weten: “Ik ben blij dat ik nu toch naar school kan. Daar ben ik niet meer zo gehandicapt. Super dat ik samen met anderen in de klas zit.’’

Lees hier het hele interview met Niels-Jan terug. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: