Direct door naar content
Dirk laat met docu zijn rolstoelleven zien afbeelding nieuwsbericht

Dirk laat met docu zijn rolstoelleven zien

16 mei 2019

“Met een lach door het leven, een spierziekte houdt mij niet tegen.” Dat is het motto van Dirk Hugens (17) uit Bergen op Zoom. Met een documentaire die hij samen met vrienden maakte wil hij laten zien dat je niet zielig bent als je in een rolstoel zit. 

Dirk heeft de spierziekte SMA, waardoor hij in een rolstoel zit. Hij ervaart dat mensen vaak een negatief beeld hebben over spierziektes. Om een voorbeeld te noemen: Dirk kan zelf goed praten, maar toch merkt hij dat mensen niet met hem maar over hem praten. “Alsof ik het niet begrijp. Dan moet ik mezelf inhouden om niet tegen hun schenen te rijden. Ja, ik ben beperkt, maar zeker niet zielig”, zegt hij in een interview met BN De Stem

Niet zo’n slecht leven
Om een ander beeld van spierziektes neer te zetten kwamen vier vrienden van Dirk op het idee om een documentaire te maken om zo een realistisch beeld te maken van het leven van Dirk. Hij is namelijk een positief voorbeeld voor anderen. In de film zegt hij namelijk: “Ik vind dat ik helemaal nog niet zo’n slecht leven heb. Je moet er wel wat van maken maar ik denk dat iedereen dat moet.” 

Zelfspot
De docu geeft een uniek inkijkje in het leven van Dirk, wat eigenlijk een heel gewoon leven is. Je ziet hoe hij met een tillift uit zijn bed wordt getild, maar ook hoe hij zijn favoriete sport rolstoelhockey speelt en hoe hij meeleeft met een wedstrijd van Feyenoord in De Kuip. De film zit ook vol humor, want Dirk bekijkt zijn leven met veel zelfspot. 

Op dvd
De documentaire over Dirk ging op 10 april in première en is nu ook op dvd beschikbaar. De opbrengst van de film gaat naar Spieren voor Spieren om meer onderzoek naar spierziektes te doen. 

Bekijk hier een trailer:

 
Documentaire Dirk

Afgelopen weekend was de première van Dirk, de documentaire over de 16-jarige Dirk. Hij vindt dat 'ie nog helemaal niet zo'n slecht leven heeft, ondanks z'n spierziekte. Meer informatie kun je vinden op www.scholierenvoorspieren.nl. Ga jij de documentaire bekijken? :D

Posted by Spieren voor Spieren on Monday, February 4, 2019

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: