Direct door naar content
De 10 meest rolstoeltoegankelijke stranden afbeelding nieuwsbericht

De 10 meest rolstoeltoegankelijke stranden

24 juni 2019

Langzaam maar zeker komt het echte zomerweer in zicht. De stranden worden steeds drukker en iedereen geniet van de zon en de zee. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om zomaar een dagje naar het strand te gaan. Wanneer je in een rolstoel zit moet je bijvoorbeeld met behoorlijk wat dingen rekening houden. Is het strand wel toegankelijk? Zijn er aangepaste toiletten aanwezig? Het zijn allemaal vragen die wellicht in je opkomen als je een stranddagje plant. Ook Pia Hendriks is er druk mee. Zij zit zelf in een rolstoel en stelde een lijst op met de rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland. 

Zo onderzocht ze hoe het gesteld is met de duinovergangen, of er aangepaste toiletten aanwezig zijn en welke strandrolstoelen je kunt huren. Pia’s missie? Dat alle Nederlandse stranden toegankelijk worden voor rolstoelers! 

Voor haar overzicht onderhoudt ze contacten met leveranciers van strandrolstoelen en doet ze navraag bij de verkeersbureaus in de buurt, reddingsbrigades, strandwachten en plaatselijke gehandicaptenorganisaties. Inmiddels is Hendriks al ruim een jaar bezig met het opstellen en optimaliseren van haar overzicht. 

Beste tien
Perfect zal het volgens Hendriks nooit zijn of worden op de Nederlandse stranden. Maar de onderstaande tien stranden komen wel aardig in de buurt als het aan Hendriks ligt. Gauw kijken of er iets bij jou in de buurt tussen staat dus! 

 1. Scheveningen – dit strand heeft onder andere een tillift en een grote diversiteit aan strandrolstoelen
 2. Domburg Oosterstrand – de duinovergang is voor verbetering vatbaar, maar er zijn drie verschillende strandrolstoelen aanwezig: een elektrische, een duwrolstoel en een zwemstoel
 3. Kamperland
 4. Oostkapelle
 5. Renesse strand/ Renesse Oost
 6. Zoutelande
 7. Wijk aan Zee
 8. Wassenaar
 9. Texel 
 10. ’s-Gravenzande (Westland)

Verbetering
Om een strand toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers is er volgens Pia veel nodig. Er kan de komende jaren daarom nog veel verbeterd worden op de Nederlandse stranden. En daar kunnen rolstoelgebruikers zelf bij helpen door zelf eens te ervaren wat er goed is of wat er ontbreekt op het strand. Volgens Hendriks zijn de volgende punten vooral voor verbetering vatbaar: 

 • Informatievoorziening 
 • Bij alle toiletten een goed aangepast invalidentoilet
 • De richtlijnen voor hellingbanen moeten beter toegepast worden
 • Matten/banen richting de zee zijn belangrijk 
 • Goede strandrolstoelen zijn onmisbaar 
 • Duinovergangen moeten gewijzigd worden zodat auto’s dichterbij het strand kunnen komen
 • Invalidenparkeerplaatsen bij het strand zijn noodzakelijk

De volledige lijst van Hendriks met de rolstoeltoegankelijke stranden en aanvullende informatie kun je vinden via deze link.

Aanbevolen berichten

Doe mee met de Alternatieve Vierdaagse!

Youtuber maakt vette offroad rolstoel

JongPIT: perspectief met chronische aandoening

Zoeken

De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×