Direct door naar content
"Mijn doel is deelname aan de Paralympische Spelen in 2024" afbeelding nieuwsbericht

"Mijn doel is deelname aan de Paralympische Spelen in 2024"

23 mei 2019

'Het verhaal van': Sophie (17) uit Spaarndam:

Sophie is 17 jaar, komt uit Spaarndam en speelt sinds anderhalf jaar para-badminton. Vlak na de geboorte is bij haar spina bifida geconstateerd (geboren met een open ruggetje). Haar sportcarrière begon met hockey, dat zij tot haar 15e heeft beoefend. Na haar operatie in 2017 kreeg ze een hele mooie kans.

Paralympische talentdag
Sophie had zich opgegeven voor een paralympischetalent dag van het NOC-NSF. Dit was voor haar de eerste keer dat zij ging mee doen aan een talentdag. Sophie had zich voor verschillende onderdelen opgegeven, waaronder badminton, wat zij nog niet eerder gespeeld had. Hier werd zij gescout door de toenmalige bondscoach para-badminton die haar doorverwees naar een reguliere badmintonclub (BC Duinwijck uit Haarlem) om daar beter te worden en ervaring op te doen. Daarnaast werd haar aanbevolen om mee te gaan doen met het nationale toernooicircuit van para-badminton.

Toernooi
In januari 2018 was het dan zo ver, de eerste officiële wedstrijd para-badminton. In het begin vond ze dit heel spannend, vooral wat ze kon verwachten en hoe het zou verlopen. Na dat eenmaal de eerste badmintonwedstrijd was gespeeld en ook gewonnen werd, waren de zenuwen meteen weg en heeft ze twee singles gewonnen op het toernooi.

Na het toernooi is Sophie gaan trainen bij Ilse van de Burgwal (wereldkampioen rolstoelbadminton). Ook traint en speelt zij competitie bij BC Duinwijck. Vorig seizoen is Sophie samen met haar team poule- en regionaal kampioen geworden in de U-17 U-19. Daarnaast is ze ook benoemd tot para-badminton talent van het jaar, een mooie aanmoedigingsprijs en stimulans om verder te gaan met para-badminton.

Doelen
Doelen voor de komende jaren zijn om veel toernooien in het buitenland te gaan spelen en ook veel reguliere toernooien te gaan spelen in Nederland. Uiteindelijk wil Sophie over een paar jaar in de nationale para-badminton selectie spelen. Haar grootste uitdaging is om in 2024 in Parijs op de Paralympische Spelen te mogen staan. Ze traint nu nog vier keer in de week om dit doel te bereiken. Maar eerst aankomende zaterdag het NK aangepast badminton in Veenendaal. Sophie speelt 3 onderdelen (vrouwen enkel, dames dubbel en mix).

Meer informatie
Wil je meer informatie over aangepast sporten of over badminton? Neem dan contact met ons op. Sophie loopt momenteel stage (t/m 21 juni) bij Team Sportservice Haarlemmermeer en is te bereiken via svandenbroek@teamsportservice.nl of 023 – 205 5500. Zij vertelt je graag meer over badminton. Voor andere vragen over aangepast sporten kun je ook terecht bij Wout Werker. Hij is regioconsulent Aangepast Sporten in de regio Amstel- & Meerlanden en te bereiken via wwerker@teamsportservice.nl of 023 – 205 5500.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: