Direct door naar content
Samenwerkingspartners achter Wheels2Sport vieren contractverlenging met een feestelijke ondertekening afbeelding nieuwsbericht

Samenwerkingspartners achter Wheels2Sport vieren contractverlenging met een feestelijke ondertekening

28 mei 2019

Partners Welzorg en Fonds Gehandicaptensport zetten vandaag met een feestelijk moment een handtekening onder de verlenging van de samenwerking omtrent Wheels2Sport. De partners hebben de afgelopen jaren de handen ineengeslagen om sporthulpmiddelen voor mensen met een beperking toegankelijk te maken door middel van Wheels2Sport en continueren deze samenwerking.

Missie Wheels2Sport
Uit onderzoeken van o.a. het RIVM blijkt dat het niet tot je beschikking hebben van een geschikt sporthulpmiddel één van de grootste knelpunten is in het vinden van de juiste sport voor mensen met een beperking (Hoogendoorn en Hollander, 2016; Van der Velden en Van der Borden, 2016). Wheels2Sport neemt een belangrijke drempel tot sport weg voor deze doelgroep door een diversiteit aan sporthulpmiddelen gratis aan te bieden middels een uitleenservice.

Wheels2Sport is echter meer dan een uitleenservice voor sportrolstoelen of handbikes, het is een mobiliteitsgarantie. Wheels2Sport zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Ontwikkelingen
Wheels2Sport is ooit gestart met een lokale pilot in Zwolle. Na deze succesvolle pilot is Wheels2Sport uitgerold in onder andere de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant. Doordat Wheels2Sport voorziet in de behoefte aan sporthulpmiddelen en vanwege de koppeling met Uniek Sporten, hét platform waar sportaanbod en vraag bij elkaar komt voor mensen met een beperking, rollen steeds meer regio’s, gemeentes en provincies Wheels2Sport uit. Inmiddels is Wheels2Sport beschikbaar in de provincie Noord-Brabant, de gemeentes Amsterdam, Emmen, Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en regio Arnhem. Er wordt hard gewerkt aan een grotere landelijke dekking.

Provincies, gemeentes en regio’s kunnen Wheels2Sport afnemen middels een lidmaatschap waardoor de sporters met een beperking in dat gebied gratis gebruik kunnen maken van Wheels2Sport.

Deelname aan handbikebattle dankzij Wheels2Sport
Een mooi voorbeeld van wat Wheels2Sport voor sporters met een beperking kan betekenen is het verhaal van Sander. Sander heeft zijn passie voor het handbiken ontdekt doordat hij uitgedaagd werd mee te doen aan de handbikebattle, Wheels2Sport kon hem voorzien van een handbike om te testen of het echt iets voor hem was. Inmiddels heeft hij de smaak te pakken en wil hij volgend jaar zijn tijd verbeteren, met Paralympisch Kampioen Jetze Plat als idool moet dat goed komen.

Samenwerkende partijen achter Wheels2Sport
Door inhoudelijke kennis over stimuleren en ondersteunen van sport door partners Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF, te combineren met de expertise van Welzorg en Sunrise Medical op gebied van (sport)hulpmiddelen heeft deze samenwerking geresulteerd in de succesformule voor Wheels2Sport. Wheels2Sport is gestart als Sportfonds onder Fonds Gehandicaptensport en is inmiddels onderdeel van Uniek Sporten, de sportcommunity voor iedereen met een handicap onder de naam Uniek Sporten Uitleen, waardoor de diensten direct bij de doelgroep terecht komen. Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, over de samenwerking: “Het is heel belangrijk dat iedereen structureel kan sporten en het liefst dichtbij huis. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat sporters met een handicap de juiste keus kunnen maken voor een sport hulpmiddel. Hierdoor is de kans vele malen groter dat iemand structureel blijft sporten. Samen met Welzorg zorgen wij zo voor een passend sportaanbod.”

Heb je vragen of wil je meer informatie over Uniek Sporten Uitleen? Ga dan naar de pagina van Uniek Sporten Uitleen!

Bronvermelding onderzoek:

Hoogendoorn, M., & Hollander, E. L.  (2016) Supplement Rapport: Belemmeringen en drijfveren voor sport en bewegen bij ondervertegenwoordigde groepen.

Van der Velden, E., & Van der Borden, F. (2016) Behoefte onderzoek gehandicaptensport.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: