Direct door naar content
Rolstoelbasketbal; ervaren & gewoon doen met de beste speelster van de wereld! afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelbasketbal; ervaren & gewoon doen met de beste speelster van de wereld!

29 mei 2019

In 2013 en 2017 Europees kampioen, in 2012 en 2016 een bronzen medaille tijdens de Paralympische spelen, en vorig jaar nog de wereldtitel behaald in Hamburg. De rolstoelbasketbal dames, oftewel Orange Angels, zijn niet te stoppen! Mariska Beijer (27 jaar) speelt al meer dan 10 jaar bij het nationale team en heeft al veel mooie momenten meegemaakt, waaronder uitgeroepen worden tot beste speelster van het toernooi tijdens het WK in Duitsland. Ze woont in Oosterbeek, vlakbij Arnhem, en ze wil daar graag de kenbaarheid van de sport vergroten. Meer mensen, en dan vooral dames, moeten kennis maken met deze sport: “want sporten in een rolstoel zijn ook super leuk om te doen”, aldus Mariska. Daarom organiseert stichting BEN (Basketball Experience NL) op 17 juni een rolstoelbasketbal clinic samen met Mariska, in haar gemeente. Zo kan iedereen kennismaken met deze geweldige sport.

Mariska zelf is met een omweg in contact gekomen met rolstoelbasketbal. “Ik ben begonnen met badminton, maar na de amputatie van mijn rechterbeen en dystrofie in mijn linkerbeen hield ik dat   niet meer vol. Bij de vereniging werd ook rolstoelbadminton gegeven dus ben ik dat gaan doen. Ik speelde wedstrijden en het ging super goed, maar toch miste ik iets. Een vriend vroeg of ik een keer mee ging kijken bij rolstoelbasketbal. Zodra ik het stuiteren van de bal hoorde en het geschreeuw van de spelers, wist ik dat ik op mijn plek was” zegt ze met een glimlach op haar gezicht.

En dat zit ze ook zeker. Al 10 jaar speelt ze voor het nationale team en hebben ze met dat team mooie prijzen gewonnen. Daar wil ze er nog veel meer aan toevoegen. “Eerst het EK dat van 30 juni tot 7 juli wordt georganiseerd in Rotterdam, daarna naar de Paralympische Spelen in Tokyo. In 2024 worden deze georganiseerd in Parijs en in 2028 in LA. Daar wil ik eigenlijk ook nog spelen”. Ambities genoeg dus om naar toe te werken. Maar het sporten brengt Mariska veel meer dan alleen de wedstrijden en prijzen. Door het sporten heeft ze vriendinnen voor het leven en heeft ze veel meer zelfvertrouwen gekregen. Mariska hierover: “Vroeger was ik een introvert type, ik werd gepest op school en had ook een slechte uitstraling naar mijn omgeving. In mijn puberteit heb ik het ook best moeilijk gehad met mijn beperking. Door het sporten zag ik weer wat ik allemaal wél kon doen. Ik sta nu zonder problemen voor een groep van 200 man een presentatie te geven. Dat komt allemaal door wat het sporten mij heeft gebracht”. 

Op de vraag wat haar sterke punten zijn binnen de sport antwoord ze zonder na te denken “Scoren!”. Dat vindt ze ook het leukste aan de sport, teamwork, alle beperkingen die samen spelen, het beuken en natuurlijk het feit dat je vaak kan scoren in een wedstrijd. “Dat gaan we ook zeker doen tijdens de clinic. We beginnen met wat rolstoelvaardigheidsoefeningen, dribbelen en schiet oefeningen. Maar we gaan vooral ook wedstrijdjes spelen”. Met een glimlach voegt ze daaraan toe: “Aan het einde van de clinic doen we altijd een wedstrijd ik-tegen-de-rest. Dat is het leukste om te doen!”.

Wil je ook kennismaken met rolstoelbasketbal? Zoek je een nieuwe uitdaging of ben je nieuwsgierig hoe de sport is? Of wil je gewoon een clinic volgen van één van de beste speelsters ter wereld? Meld je dan direct aan via: roos@basketballexperience.nl en kom langs tijdens de clinic op 17 juni, van 18:30 -.19:30 in MFC Doelum aan de Hogenkampseweg 45 in Renkum. Deelname aan de clinic is gratis en er zijn sportstoelen aanwezig, welke geleend kunnen worden. Daarnaast maak je kans op diverse prijzen richting het EK. Tot dan!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: