Direct door naar content
Evert maakt eerste stappen met exoskelet afbeelding nieuwsbericht

Evert maakt eerste stappen met exoskelet

08 juli 2019

Evert Bloemert (42) liep als vrachtwagenchauffeur bij lossen van een lading een dwarslaesie op. Als hij later bij een bevriende dwarslaesiepatiënt ziet hoe hij met behulp van een exoskelet weer kan staan en stappen maakt, wil hij zelf ook zo’n robotpak. Met behulp van het tv-programma ‘Je geld of mijn leven’ kreeg Evert het geld daarvoor bij elkaar. 

Een exoskelet wordt wel als de toekomst gezien voor mensen met een dwarslaesie. Technische Universiteiten zijn al jaren bezig om dit soort pakken steeds verder te ontwikkelen, zodat staan en lopen weer mogelijk wordt voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn. In die pakken zitten allerlei sensoren en motortjes die ondersteunen bij het opstaan en het zetten van stappen. Toen Evert dat voor het eerst zag, had hij ineens een droom: “Ik wil weer kunnen staan om bijvoorbeeld bij een feestje weer naast mijn vrouw te kunnen staan”, zegt hij in het tv-programma Je geld of mijn leven. 

Hangen aan de bar
Dankzij dat tv-programma werd die droom werkelijkheid, want exoskeletten hebben één nadeel: het prijskaartje. Het verhaal van Evert sprak zoveel mensen aan dat het benodigde bedrag al in 48 binnen was. In twee afleveringen wordt Evert daarna gevolgd in het aanmeten van het pak in Duitsland tot aan zijn eerste stappen. Als hij na veel training laat zien wat hij met zijn nieuwe pak kan is dat ook voor zijn kinderen en vrouw een bijzonder emotioneel moment. Even later zie je ook hoe Evert dankzij pak ook weer lekker aan de bar kan hangen met een biertje. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: