Direct door naar content
Door dansen heeft Markisha (13) plezier en lol, in plaats van pijn.  afbeelding nieuwsbericht

Door dansen heeft Markisha (13) plezier en lol, in plaats van pijn.

21 augustus 2019

Markisha wilde altijd al dansen. Ze deed dit voornamelijk thuis en op verjaardagen met familie. Dat dansen in de familie zit is geen verrassing met hun Zuid-Amerikaanse roots. “Wij zijn Colombiaans en doen de dans bachata, dan gaat Markisha helemaal los,” vertelt moeder Martha met een stralende lach.

In beweging zijn was voor Markisha lang niet altijd vanzelfsprekend. Ze kwam met de zwemles niet vooruit en had veel fysiotherapie nodig om beter te kunnen bewegen. Ze had geen kracht in haar spieren. De fysiotherapie en andere beweegactiviteiten sloten niet altijd goed aan bij wat Markisha leuk vond. Markisha had veel en snel pijntjes. Op een bepaald moment kreeg zij zoveel weerstand bij de fysiotherapie, dat zij met de fysiotherapie moest stoppen.

Uiteindelijk was er altijd één activiteit waarbij Markisha geen pijn voelde en dat was dansen. Ze wilde heel graag bij een dansclub. Eerst heeft Markisha het geprobeerd bij een reguliere dansclub in haar woonplaats Arnhem. Daar zagen ze al snel het ritmegevoel van Markisha. Ze danste mee in een groepje met jongere kinderen, vanwege haar verstandelijke beperking. Maar op het moment dat het te snel ging begreep Markisha het niet meer. Uiteindelijk bleek dit dus geen geschikte plek voor haar. 

Via Het Prisma, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, maakte Markisha, via het sportstimuleringsprogramma Special Heroes, kennis met DansJeFit en dansdocent Joeri van Grol. In dit programma worden sportaanbieders naar school gehaald. De leerlingen maken dan in de veilige omgeving van de gymles kennis met verschillende activiteiten die ze naschools in hun vrije tijd kunnen doen. De wens van Markisha om te dansen werd door het dansproject nog sterker. Uiteindelijk heeft de gezinsbegeleidster van ’s Heeren Loo, Henrieke, de wens van Markisha opgepakt en zij vertelt enthousiast: “Ik heb contact gezocht met Uniek Sporten en toen ging het heel snel. Binnen een week stond er al een kennismaking gepland bij DansJeFit in Arnhem. We zijn gaan kijken en sindsdien is Markisha hier gebleven.” Moeder Martha vult aan: “Gaan we wandelen dan kost dat veel moeite, maar bij dansen gaat het vanzelf. Als Markisha danst dan geniet ze en heeft ze geen pijn. Dus ik ben heel blij voor haar, want ik gun haar ook haar ding!” 

Drie maanden geleden ging Markisha voor het eerst naar DansJeFit. “In het begin vond ik het eng, maar ik heb toch gelijk meegedaan. Ik werd goed geholpen door andere dansers en als je het eenmaal doet dan lukt het wel. Ik kende Joeri al van een dansproject op school en ik ken sommige dansers ook van school. Bij Joeri is het gewoon fijn,” vertelt Markisha vol trots.

DansJeFit heeft inmiddels twee groepen met ‘Special Heroes’. Een groep van 21 dansers in Arnhem en een groep van 29 dansers in Zevenaar. “Ik werk nu ruim 10 jaar met deze fantastische dansers. Het is genieten en je krijgt er ontzettend veel voor terug. Elke les begint al 10 jaar hetzelfde met een individuele dans en een dans samen. Dit doe ik om structuur te bieden en vanwege de uiteenlopende beperkingen en leeftijden. Er zit geen grens aan en iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen. De betere dansers en danseressen helpen ook de anderen.” Ondertussen danst de groep al enkele minuten zelfstandig door en het plezier spat er vanaf bij Markisha en de rest. “Mooi hè?!” zegt Joeri met een ontroerde blik.

Markisha heeft tot slot nog een advies voor iedereen die twijfelt of sporten en bewegen mogelijk is: “Kom op, als je het eenmaal doet is het helemaal niet zo moeilijk en zelfs hartstikke leuk!”

Heb jij net als Markisha een wens om te sporten of bewegen? Of wil je jouw verhaal ook delen om anderen te inspireren? Neem contact op en wij helpen je graag verder.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: