Direct door naar content
Kijktip: De Kennis van Nu over Prothese afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: De Kennis van Nu over Prothese

09 juli 2019

Protheses bestaan tegenwoordig in allerlei vormen en ze kunnen ook steeds meer. Het wetenschappelijke programma De Kennis van Nu dook in de wereld van protheses op zoek naar de perfecte arm. Interessant om even terug te kijken!

In het tv-programma komen verschillende mensen voorbij die een armprothese dragen. Bert Pot heeft zelfs meerdere protheses voor verschillende doeleinden. “Ik kom nooit een handje te kort”, zegt Bert als hij in zijn werkplaats zijn collectie laat zien. De armprotheses die de afgelopen jaren heeft gebruikt, zijn steeds beter geworden. Van een hand die alleen een schaarbeweging kan maken tot een hand waarmee hij alle vingers afzonderlijk kan bewegen door zijn armspieren aan te spannen. 

Vergelijk met echte hand
Tevreden over zijn armprothese is hij nog niet helemaal. “Ik ben het type dat niet heel snel tevreden is, omdat ik het vergelijk heb met mijn echte hand. Wat de prothese kan is nog maar een heel klein deel van wat de echte hand kan. De fijngevoeligheid van een echte hand en het voelen van temperatuur dat zit nog lang niet in een prothese”, zegt Bert. 

Lampje indraaien
Bert heeft nu een speciale arm om te kunnen motorrijden. Die klikt hij dan aan het stuur van zijn motor vast. Daarnaast heeft hij nog een arm die echt als een technisch hoogstandje gezien mag worden. Met die arm doet hij ook mee aan de Cybathlon, waarbij hij allerlei oefeningen moet uitvoeren. In zijn tuin oefent Bert daarom elke dag met het indraaien van een lamp en het ophangen van de was. “Dat vindt mijn vrouw ook leuk”, zegt Bert lachend. 

Bekijk de uitzending met nog meer bijzondere protheses hier terug. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: