Direct door naar content
Blinde man klimt 137 meter recht omhoog afbeelding nieuwsbericht

Blinde man klimt 137 meter recht omhoog

26 juli 2019

“Het was episch!” Britse klimmer Jesse Dufton is de eerste blinde klimmer die zijn eigen pad naar boven zocht. Hij deed dat op de Schotse klimrots Old Man of Hoy. “Ik kwam, ik betastte, ik overwon!”

Jesse werd geboren met slechts 20 procent zicht en blinde vlekken, daarna is zijn zicht verder verslechterd. Hij had zeven uur nodig om de rots (een zandstenen pilaar) van 137 meter te beklimmen. Jesse en zijn ziende Britse klimpartner Molly Thompson kwamen goed voorbereid aan bij de rots. “Verreweg het belangrijkste gedeelte van de voorbereiding is simpelweg geweest dat we al jaren samen klimmen,” vertelt Molly. 

Zesde zintuig voor gevaar
De Brit is niet de eerste blinde die de klim waagt, maar wel de eerste die zelf voorop ging. Zijn klimpartner volgde hem wel en kon tips geven via de radio. “Ik had geen hulp van een touw, ik volgde gewoon Molly’s instructies, stap-voor-stap.” Hij vertrouwt volledig op zijn partner. “Molly heeft veel ervaring en doet het perfect. Aan de toon van haar stem kan ik horen wanneer ik moet opletten.” 

Maar omdat zij achterop raakte, was Jesse toch grotendeels op zijn eigen gevoel en ervaring aangewezen als hij over een richel uit haar zicht verdween, maar ook op die momenten was hij niet bang. “Ik heb inmiddels ook zoveel geklommen dat ik een zesde zintuig heb ontwikkeld voor gevaarlijke punten in een klim.” 

Emotioneel moment
Eenmaal boven aangekomen, werd Molly wel even emotioneel. “Ik was sprakeloos en barstte bijna in tranen uit. De hele dag was episch, ik ben enorm trots op Jesse. Ik heb nooit getwijfeld: hij zou de top sowieso gaan halen!” Molly is nooit bang als Jesse op kop ligt bij de klim. “Ik weet dat hij een goede versnelling heeft en dat hij veilig is. En om eerlijk te zijn, ik heb te veel andere dingen om me op te concentreren. Het is bijna alsof ik samen met hem aan het klimmen ben.” 

De historische klim werd gefilmd door Alastair Lee. Hij volgde met meerdere camera’s en een drone de klim van het duo. De documentaire komt later dit jaar uit. 

Foto: Facebook Alistair Lee

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: