Direct door naar content
Ilse bouwt vriendschappen op dankzij sport afbeelding nieuwsbericht

Ilse bouwt vriendschappen op dankzij sport

26 juli 2019

Iris Stigter houdt niet van stilzitten. ’s Zomers is ze druk bezig met zeilen en sinds een half jaar doet ze ook aan kickboksen. Sporten helpt haar in contact te komen met anderen en het vergroot haar zelfvertrouwen.

De 43-jarige Iris kwam in juni 2018 voor het eerst in aanraking met kickboksen. Ze volgde een clinic bij het Jan Last voetbaltoernooi in Rotterdam, waar tientallen teams, bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek, aan meedoen. Iris was na de clinic zo enthousiast dat ze zich meteen inschreef bij haar kickboksschool via stichting Lekker Bewegen Gezond en Fit. Nu werkt ze zich wekelijks in het zweet. “Ik vind het heerlijk om te doen. Het mooie aan kickboksen is dat ik mijzelf kan uiten. Daarnaast maak ik meer contact met anderen en bouw ik vriendschappen op dankzij de sport. Ik sport tussen ‘gewone’ mensen en dat vind ik fijn. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen en ik voel mij veiliger als ik over straat loop.”

De ring in
Iris, die een verstandelijke beperking heeft en sinds haar zevende blind is aan haar rechteroog, boekt snel progressie bij het kickboksen en later dit jaar vecht ze zelfs een wedstrijd tegen een vriendin. De Rotterdamse wilde dolgraag de ring in en kijkt uit naar het duel. In de toekomst is ze van plan vaker partijen te vechten.

Watermens
Maar kickboksen is niet de enige sport die Iris beoefent. Al jaren zeilt ze ’s zomers via Stichting Plons bij de WSVR in Rotterdam. Iris traint één keer per week en doet met haar team ook mee aan wedstrijden. “Ik ben een watermens en ben graag buiten. Bovendien is zeilen een goede en toegankelijke sport voor mensen met een beperking.” 

Een onderzoek van NOC*NSF onderschrijft de woorden van Iris. Bij watersport ligt de lat minder hoog dan bij andere sporten en mede daarom is het populair onder mensen met een beperking. Dat bleek onder meer ook tijdens de Sneekweek afgelopen jaar, want voor het eerst konden mensen met een verstandelijke beperking meedoen aan het G-zeilen tijdens het evenement in Friesland. 

Stuurvrouw worden
Iris deed ook mee aan de wedstrijd en ze won zelfs goud met haar team. Het sportieve hoogtepunt van 2018, noemt Iris de overwinning. Voor dit jaar heeft Iris een duidelijk doel: ze wil graag stuurvrouw worden. “Het is weer een keer wat anders. Ik zeil al heel lang en stuurvrouw worden is een nieuwe uitdaging. Met speciale training geloof ik dat het mij gaat lukken.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: