Direct door naar content
Steeds meer bushaltes toegankelijk gemaakt afbeelding nieuwsbericht

Steeds meer bushaltes toegankelijk gemaakt

01 augustus 2019

Als je in een rolstoel zit, blind of doof bent of een andere beperking hebt, moet je ook gewoon net als iedereen de bus kunnen nemen. Daarom worden steeds meer bushaltes aangepast zodat jij ook zonder problemen de bus kan pakken naar de stad, familie of je sportclub. 

De meeste bussen die in Nederland rijden zijn al aangepast met een rolstoelplek in het midden van de bus. Als je blind bent kun je volgen wanneer je moet uitstappen door het omroepbericht. Kun je dat niet horen doordat je doof of slechthorend bent? Dan kun je alle tussenstations volgen op het scherm in de bus, wat voor heel veel mensen handig is.

Onderzoek
Een stap voor het instappen of rollen is natuurlijk de bushalte. Die zijn nog niet overal zo gemaakt dat je daar probleemloos met je rolstoel op komt of van geleidelijnen voorzien zodat je ook als blinde of slechtziende kunt vinden. Uit een onderzoek in de regio Rotterdam en Den Haag kwamen grote verschillen naar voren in gemeenten. 

Rotterdam scoort bijvoorbeeld bijzonder goed: daar is zeventig procent van alle bushaltes aangepast. Wassenaar doet het nog beter met 82 procent aangepaste busperrons. De kleinere gemeenten in dezelfde onderzochte regio doen het wat minder. In Hellevoetsluit en Krimpen aan den IJssel is slechts drie procent van alle bushaltes toegankelijk gemaakt. Daar is dus nog werk aan de winkel. 

Bushalte bij jou in de buurt
In de Provincie Zeeland hebben ze daar flink budget voor vrijgemaakt. In de gemeente Veere worden daardoor al drie bushaltes beter toegankelijk gemaakt. Die haltes moeten voor 1 juli 2020 zijn aangepakt. 

Wil je nu weten hoe het bij jou in de buurt is gesteld met de bushaltes? Dan kun je op de website: haltescan.nl al een aardig beeld krijgen. Is de bushalte bij jou voor de deur nog onmogelijk op te komen met een rolstoel? Meld het dan bij je gemeente! 

Op de foto: in Nieuwerkerk aan den IJssel werd eerder dit jaar een toegankelijke bushalte in gebruik genomen. Foto via Twitter Gemeente Zuidplas

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Becca is sterkste gewichtheffer met één arm

Disco zonder drempels gaat ‘eindelijk los’

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: