Direct door naar content
Sportcoach Lisanne laat kinderen in het speciaal onderwijs succesvol kennismaken met sporten en bewegen afbeelding nieuwsbericht

Sportcoach Lisanne laat kinderen in het speciaal onderwijs succesvol kennismaken met sporten en bewegen

30 juli 2019

Natuurlijk word je van sporten sterker en krijg je er een goede conditie van. Maar van sporten word je ook blij. Fedde is 10 jaar en heeft dyspraxie. Via het Special Heroes Project, waarbij sportcoach Lisanne van Dorp kinderen in het speciaal onderwijs laat kennismaken met diverse sporten, ontdekte Fedde hoe leuk hij judo vindt. Zijn ouders Ferdinand en Irma vertellen waarom de sport zo goed bij hem past.

“Die glimlach op zijn gezicht, daar draait het om!” Ferdinand Busch vertelt dat zijn zoon hem niet hoeft uit te leggen waarom hij zijn nieuwe sport judo zo leuk vindt. Op het gezicht van Fedde is het namelijk duidelijk af te lezen. Fedde heeft dyspraxie, een ontwikkelingsstoornis waardoor hij moeite heeft met zijn motoriek, met spraak en geordend denken. Ook voor de moeder van Fedde, Irma, was het helemaal duidelijk: “Na de clinics op school was hij heel enthousiast over judo en toen zijn we gaan kijken met Lisanne van Breda Actief waar hij terecht zou kunnen.” Lisanne van Dorp is sportcoach aangepast sporten en liet Fedde en zijn klasgenoten op school kennismaken met diverse sporten. Irma: “Van hockey tot dans en van voetbal tot judo. Judo sprak Fedde direct aan, ook omdat zijn grote broer Onno het al jaren doet.”

Iedereen helpt elkaar
Fedde probeerde thuis het oude judopak van Onno en dat paste perfect. Ferdinand: “Door Feddes enthousiasme besloten we samen met Lisanne te kijken waar hij terecht kon. Bij een gewone judovereniging zijn de groepen te groot. Het is prettig als Fedde wat meer één op één uitleg krijgt.” Via via ontdekte Ferdinand judovereniging Nintai in Raamsdonksveer met een g-groep, een groep voor kinderen met een beperking. Hij overlegde met sportcoach Lisanne die meteen een proefles voor Fedde regelde. Irma: “Vanaf die eerste proefles had hij al een smile van oor tot oor.” De sport past goed bij Fedde, legt Ferdinand uit: “Hij heeft natuurlijk al wat ervaring, omdat hij het al jaren van Onno heeft afgekeken. Daarnaast is er een fijne sfeer in de groep. Iedereen helpt elkaar en behandelt elkaar met respect en niemand doet elkaar pijn. Het is goed voor zijn zelfvertrouwen en zijn motoriek.”

Broer in de houdgreep
Inmiddels heeft Fedde al een gele slip gehaald. Tijdens het examen mocht hij de geleerde houdgrepen laten zien op zijn broer. Hij leert er ook dat foutjes maken niet erg is. Irma: “Fedde kan soms van de kaart zijn als hij iets verkeerd doet, maar zijn juf vertelt hem dat dat helemaal niet erg is, dat hij niet op moet geven en dat hij mag proberen totdat hij weet hoe het moet.” Irma en Ferdinand zijn blij met de begeleiding die ze van Lisanne kregen bij het zoeken naar de juiste sport. Irma: “Ze dacht goed mee en legde contact met de vereniging. Ze heeft daar goed uitgelegd wat Fedde nodig heeft tijdens de les. De eerste les kwam ze ook kijken of het bij Fedde past, terwijl het eigenlijk haar vrije dag was.” En Fedde? Die is ontzettend trots op zijn gele slip én hij wordt nog steeds helemaal blij van zijn wekelijkse judoles.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: