Direct door naar content
Wat doet sport met Jetze Plat en Bas Tietema? afbeelding nieuwsbericht

Wat doet sport met Jetze Plat en Bas Tietema?

16 september 2019

Van 20 t/m 29 september vieren we in Nederland de Nationale Sportweek. In deze week zetten allerlei sportclubs de deuren wagenwijd open om te laten dat sport je behalve plezier heel veel meer kan brengen. Handbiker en paratriatleet Jetze Plat en wielrenner Bas Tietema weten daar alles van. Zij zijn daarom ook sportambassadeurs van de Nationale Sportweek. 

Het thema van de Nationale Sportweek is: sport doet iets met je. Dat kan natuurlijk van alles zijn: van meer zelfvertrouwen tot een lekker fit gevoel. Jetze en Bas zijn al heel hun leven met sport bezig. Allebei zijn ze op hun manier de sport in gerold. Jetze: “In eerste instantie begon ik met bewegen door met mijn armen te fietsen op een handbike naar school. Daarnaast ben ik ook al vrij vroeg begonnen met zwemmen om zelfstandig te kunnen baantjes te kunnen trekken. Dat was handig omdat ik in een omgeving met veel water rondom het huis woonde. Op mijn twaalfde startte ik mijn eerste handbike wedstrijd en vanuit daar begon de echte sport: ik wilde steeds beter worden.” 

Gevoel van vrijheid
Bas was er ook vroeg bij, vertelt hij. “Als vierjarige ben ik op voetbal gegaan. De eerste keren moesten we een heuveltje op en neer rennen. Ik was volledig in tranen, want ik wilde niet een heuveltje op rennen. Ik wilde gewoon met de bal spelen. Later moest ik door een kruisbandblessure stoppen met voetbal en ben ik in aanraking gekomen met de wielersport.” 

Zij weten nu als geen ander dat sport iets met je kan doen. Dus de grote vraag is, wat sport voor deze sportambassadeurs betekent. Jetze: “Het geeft mij een gelukkig gevoel, een gevoel van vrijheid. Het is heerlijk om nergens over na te denken en te genieten van de snelheid. De fysieke vermoeidheid na een training vind ik ook lekker.” Het geeft hem het gevoel iets gedaan te hebben. 

Het is heerlijk om nergens over na te denken en te genieten van de snelheid.

Grenzen leren kennen
Bas kan zich daar alles bij voorstellen: “Door sport leer je de grenzen van je eigen lichaam kennen. Het wielrennen heeft mij daarnaast ook op plaatsen overal op de wereld gebracht. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat sport voor een groot deel betekenis aan mijn leven geeft.” 

Motivatie
Dat Bas altijd zo heeft kunnen sporten gebruikt hij ook als motivatie als hij een keer geen zin heeft. “Het is belangrijk dat je geniet van de mogelijkheid om te kunnen sporten. Sport is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Dus wanneer het even tegenzit, bedenk je dan hoeveel sport brengt in het leven en dat een mindere dag daar geen verandering in brengt.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: