Direct door naar content
Evie niet meer eenzaam door Wheelie Gang afbeelding nieuwsbericht

Evie niet meer eenzaam door Wheelie Gang

09 september 2019

Je zit in een rolstoel, maar je kent totaal geen leeftijdsgenoten die ook in een rolstoel zitten. Dan kun je je best eenzaam gaan voelen. Evie uit Greenwich (Groot-Brittannië) zat in deze situatie. Haar moeder kon het niet langer aanzien en bedacht de Wheelie Gang. 

“Ik wil heel graag vrienden, maar bij mij op school zit niemand in een rolstoel”, vertelt Evie in een filmpje op de BBC. “Sommige mensen weten gewoon niet hoe het voelt om in een rolstoel te zitten.” Moeder Emma vond het lastig haar dochter zo te zien. “Er was een dag dat ze alleen maar zat te huilen omdat niemand bij haar op school en niemand in de familie in een rolstoel zit. Toen heb ik haar beloofd dat ik wat vrienden voor haar zou vinden die ook in een rolstoel zitten.” Zo is het idee voor de Wheelie Gang ontstaan.

Er was een dag dat ze alleen maar zat te huilen omdat niemand bij haar op school en niemand in de familie in een rolstoel zit.

Spelen op je eigen manier
Emma organiseert in Greenwich allerlei sportactiviteiten voor kinderen uit de omgeving die, net als Evie, in een rolstoel zitten. Evie is dolblij. “Een spel waar ik normaal gesproken niet aan mee kan doen, kan ik nu wel doen, maar dan op mijn eigen manier. Een spel kan op veel verschillende manieren gedaan worden, dus er zijn ook versies voor kinderen in een rolstoel.” Emma zag dat ook. “Kinderen rennen rond en willen spelen, dus ik kon me heel goed voorstellen dat het eenzaam is voor kinderen in een rolstoel. Zij kunnen niet rondrennen en met alle spelletjes meedoen.”

Een spel waar ik normaal gesproken niet aan mee kan doen, kan ik nu wel doen, maar dan op mijn eigen manier.

Meer zelfvertrouwen
De Wheelie Gang groeit en daarmee ook het zelfvertrouwen van Evie. “Het betekent alles voor mij dat de Wheelie Gang er is. Dat ik de mogelijkheid heb om andere mensen in een rolstoel te leren kennen en om te ontdekken hoe het is om anderen in een rolstoel te ontmoeten, is heel belangrijk voor mij”, jubelt Evie. Ook haar moeder ziet dat Evie opgeleefd is sinds de oprichting van de Wheelie Gang. “Met de week krijgt ze meer zelfvertrouwen. Mijn drie kinderen praten alleen nog maar over de Wheelie Gang en dat gebeurt ook in andere gezinnen. Ik hoorde van één van de ouders dat haar kind de hele week alleen nog maar hierover kon praten. Hij kon niet wachten om weer hiernaartoe te komen. Het maakt me erg emotioneel om te zien dat het de kinderen in elk geval een beetje helpt om zich beter te voelen.”

Het betekent alles voor mij dat de Wheelie Gang er is. Dat ik de mogelijkheid heb om andere mensen in een rolstoel te leren kennen

Nu de Wheelie Gang zo’n groot succes is in Greenwich wil Emma dit concept gaan uitbreiden. “We zijn gestart als een groepje wat na schooltijd bij elkaar kwam. In deze omgeving zijn er sowieso wel honderd kinderen die mee zouden willen doen en in heel Londen misschien wel duizend. Dus mijn intentie is om dit groter te maken en te laten groeien.”

Bekijk hier het hele filmpje:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: