Direct door naar content
WK Para-Cycling: één groot wielerfeest afbeelding nieuwsbericht

WK Para-Cycling: één groot wielerfeest

09 september 2019

De wereldkampioenschappen voor wielrenners met een beperking beloven een fantastisch wielerfeest te worden. Honderden deelnemers vanuit de hele wereld, waaronder verschillende paralympische kampioenen, komen deze week naar Emmen. Maar er is meer dan alleen topsport, zo vindt er een sportfestival plaats met allerlei activiteiten waar jij ook aan mee kunt doen. 

Rolmodellen
Hans Derks, programmamanager van Drenthe beweegt, ziet de deelnemers van de WK Para-Cycling als rolmodellen: “Paracycling gaat over veel meer dan topsport. Het doorzettingsvermogen van deze sporters wordt op een heel andere manier getest dan bij een valide sporter. Veel para-sporters hebben zoveel moeten overwinnen voor zij aan de start van een wereldkampioenschap staan. Zij laten zien dat er altijd een weg is als je echt wilt.” 

Paracycling gaat over veel meer dan topsport. Het doorzettingsvermogen van deze sporters wordt op een heel andere manier getest dan bij een valide sporter.

In het kader van de WK, werd deze zomer al het evenement “Naar Grote Hoogte” georganiseerd. “Op deze dag zijn we met iedereen voor wie het geen vanzelfsprekendheid is onze eigen berg de Col du Vam gaan beklimmen. Kinderen konden hun grenzen verleggen en ervaren dat er ondanks een beperking ontzettend veel mogelijk is.”

Fietslessen voor speciaal onderwijs
De WK Para-Cycling worden aangegrepen om fietsen onder een brede doelgroep te promoten. Scholen voor speciaal onderwijs zijn de belangrijkste doelgroep van het programma “Op Fietse”. Op deze scholen is namelijk de grootste doelgroep te vinden voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is. Derks: “Veiligheid bleek voor veel ouders een drempel te zijn om hun kind te laten fietsen. Daarom geven we nu fietslessen en fietsexamens op deze scholen zodat kinderen veilig leren fietsen en zelfredzaam zijn in het verkeer. Het moet ook makkelijker worden om een aangepaste fiets aan te schaffen en zo de inzet van taxivervoer te minimaliseren.” 

Zelfs GGZ Drenthe heeft inmiddels de fiets ontdekt als middel binnen gezinspsychiatrie en psychomotorische therapie. Daarnaast worden er scholen bezocht met het programma “Klas op Wielen”. Scholieren komen via dit programma in aanraking met het omgaan met een beperking en het spreekt kinderen aan omdat er een link is met de WK Para-Cycling.

Hooggespannen verwachtingen
Naast alle activiteiten rondom het sportfestival, zijn de verwachtingen hoog voor de Nederlandse paracycling selectie. De afgelopen twee wereldbekerwedstrijden behaalde het team maar liefst 32 medailles. Niet alleen de regenboogtrui staat op het spel, ook kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokio. Nederlandse kanshebbers zoals Jetze Plat en Tristan Bangma worden aan de start verwacht in Emmen. De WK vinden plaats van 11 tot en met 15 september en is gratis toegankelijk. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: