Direct door naar content
Jetze Plat verrast sportverenigingen in Nieuwegein afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat verrast sportverenigingen in Nieuwegein

27 september 2019

Op de Aangepast Sportendag in Nieuwegein van de Nationale Sportweek hebben Uniek Sporten en de Nederlandse Loterij verenigingen die gehandicaptensport mogelijk maken in het zonnetje gezet. Tweevoudig Wereldkampioen Jetze Plat heeft donderdag twee cheques uitgereikt aan Wielervereniging Het Stadion en Zwemvereniging Aquarijn. 

Tijdens de Aangepast Sportendag in Nieuwegein kregen 175 sporters met een beperking de kans om verschillende sporten uit te proberen. Deze speciale gelegenheid werd ook aangegrepen om twee verenigingen uit de buurt een steuntje in de rug te geven om sport met een beperking mogelijk te maken. Zwemvereniging Aquarijn en Wielervereniging Het Stadion gaven al aan dat ze heel erg blij zijn met de subsidie die ze van Uniek Sporten en de Nederlandse Loterij ontvingen. 

Waterbasketbal bij Aquarijn
Voor Aquarijn betekent het geldbedrag dat ze nu de sport waterbasketbal voor sporters met een beperking kunnen gaan opstarten, vertelt Rens Wisseloo. “We zijn op dat idee gekomen omdat we over twee jaar ons 50-jarig jubileum vieren. Het leek ons mooi om dat te vieren door een speciale afdeling in het leven te roepen voor sporters met een beperking, want dat hadden we nog niet. We vinden dat iedereen bij ons terecht moet kunnen om te sporten.” 

Met de extra ondersteuning die de zwemvereniging ontving kan binnenkort al een clinic waterbasketbal bij revalidatiecentrum Merem worden gegeven. Nog belangrijker is de tillift die in het zwembad geplaatst kan worden, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om mee te doen. Waterbasketbal is ook een sport voor iedereen, zag Rens toen hij pas bij het NK Waterbasketbal ging kijken. “Het is echt een groot familiegebeuren waarbij je sporters met allerlei handicaps door elkaar de sport zag beoefenen. Dat pas helemaal bij onze vereniging.”

Handbiken bij Het Stadion
Bij Wielervereniging Het Stadion zijn ze al langer bezig met aangepaste sport. Ongeveer vijftien jaar geleden begon Rogier Wiercx bij de club met het handbiken en ondertussen is dat uitgegroeid tot een vaste groep van 35 handbikers. Geert Eyck is een van de handbikers die elke zaterdagochtend op het afgesloten parcours van De Nedereindse Berg traint. “Het is voor mij ook vooral dat je met elkaar de sport kan doen. Je kunt net als hardlopen, alleen gaan handbiken, maar als je met elkaar bent dan kun je elkaar tot grotere hoogten drijven.”

Het is volgens Geert vooral heel erg gezellig bij de handbiketrainingen. “Na de training is het gewoon een beetje socializen en kun je tips uitwisselen. Maar er moet wel eerst hard getraind worden natuurlijk. We rijden eerst het snot voor de ogen en dan gaan we aan de koffie.”

Door de subsidie die Het Stadion ontvangt kunnen de handbiketrainingen het hele jaar doorgaan, legt hij uit. “Normaal ligt het bij ons stil in de winter, maar het is de bedoeling dat we fitnessapparaten aanschaffen om ons bovenlijf te kunnen ontwikkelen. De fitnessruimte in het clubhuis is al helemaal aangepast met een lift en een douchestoel.” 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: