Direct door naar content
Scheidsrechter zonder armen kan moeiteloos mee afbeelding nieuwsbericht

Scheidsrechter zonder armen kan moeiteloos mee

02 oktober 2019

Emiel van Engelen (26) doet alles met zijn benen en voeten. Hij is geboren zonder armen, maar kan toch moeiteloos meekomen in de maatschappij. Ook als scheidsrechter.

De Tilburger weet niet beter dan dat hij geen armen heeft. Na zes weken krijgt een embryo armen en benen, maar dat was bij hem niet het geval. Zijn ouders en de doktoren wisten tot de geboorte van niks, ondanks meerdere onderzoeken. De rest van zijn lichaam werkt perfect. “Er is niemand die zoveel met zijn benen en voeten kan als ik”, vertelt Emiel in het AD. Met zijn tenen een dartpijltje in de twintig gooien is geen probleem en zijn huissleutel bewaart hij altijd tussen zijn tenen. 

Voor elk hobbeltje een oplossing
Bij FC Tilburg waren ze meteen enthousiast toen Van Engelen drie jaar geleden aanbood scheidsrechter te worden. Voor elk hobbeltje op de weg werd een oplossing bedacht. “Voordat de wedstrijd begint, loop ik even naar de trainer van de bezoekende club om uit te leggen wat de situatie is. Ik vertel dat ik de hele wedstrijd een fluitje in mijn mond heb en spelsituaties aangeef met mijn voeten. Trainers vinden het altijd geweldig en geen probleem.”

Emiel heeft ook de KNVB-scheidsrechterscursus gevolgd en de docent zag geen belemmeringen. “Ik ben met vlag en wimpel geslaagd voor de cursus. Ik voldeed aan elke competentie”, vertelt hij. Voor alles is een alternatief,  ook voor het trekken van gele en rode kaarten. “Ik doe het gewoon zonder. Ondanks een fluitje in mijn mond kan ik erg goed verbaal communiceren. De spelers die dichtbij mij staan geven altijd door aan de andere spelers wie er geel heeft gehad. De grensrechter van de thuisclub noteert het vervolgens.”

Casanova
De Tilburgse scheidsrechter is niet alleen op het voetbalveld actief, hij heeft ook een fulltime baan. “Ik kan moeiteloos mee in de maatschappij. Mijn vrienden noemen me de Casanova van de groep”, vertelt hij lachend. “Ook op dat gebied leg ik het dus niet af. “Je bent voor dames interessant, omdat je ‘bijzonder’ bent. Daar moet je natuurlijk wel een beetje gebruik van maken. Emiel is er vooral trots op dat hij af en toe zijn vrienden voor schut kan zetten. “Niemand wint van mij een potje FIFA ’19. Ze gaan er allemaal met 4-0 af.”

Bron: AD

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: