Direct door naar content
Gijs voelt zich in een roeiboot minder beperkt afbeelding nieuwsbericht

Gijs voelt zich in een roeiboot minder beperkt

07 oktober 2019

Gijs Smits (15) uit Beek en Donk is maatschappelijk blind en mist zijn rechteronderbeen door een amputatie toen hij vier weken oud was. Natuurlijk loopt hij letterlijk en figuurlijk wel eens tegen obstakels aan, maar hij weet er altijd een draai aan te geven dat het hem wel lukt. Roeien is daarom een perfecte sport voor hem, want daar heeft hij zijn ogen niet nodig. Bij zijn roeivereniging in Eindhoven kan hij gewoon tussen roeiers zonder beperking meedoen.

Gijs is twee jaar geleden begonnen met roeien. Daarvoor heeft hij ongeveer zes jaar gezwommen. Het roeien geeft hem veel voldoening en hij kan er ook echt zijn energie in kwijt. “Buiten dat heb ik bij de roeivereniging ook nieuwe vrienden gemaakt. Dat vind ik ook erg belangrijk. En natuurlijk helpt het sporten mij bij mijn lichamelijke ontwikkeling en goede conditie”, zegt Gijs. 

Hij vindt het roeien vooral zo leuk omdat hij met zijn aangepaste prothese gewoon met mensen zonder beperking kan meeroeien.

Aangepaste prothese
Hij vindt het roeien vooral zo leuk omdat hij met zijn aangepaste prothese gewoon met mensen zonder beperking kan meeroeien. “Ik voel mezelf minder beperkt, zeker als ik in een tweetje, een tweepersoons boot, of in een vier roei. Ik zit dan eigenlijk altijd op slag en hoef me niet te concentreren op mijn zicht, maar alleen op mijn techniek en kracht. Ook het feit dat ik gewoon één van de rest ben en gezellig met de jeugd mee kan roeien, maakt het voor mij zo leuk. Voor de overige jeugdleden bij de vereniging ben ik gewoon Gijs en ik kan daar ook mezelf zijn. Dat geeft een fijn gevoel.”

Het is mij gelukt: "Ik roei zelfstandig én zonder zijdrijvers! "

Zonder zijdrijvers
Het hoogtepunt van Gijs van afgelopen jaar was dat hij erin slaagde om zonder zijdrijvers te roeien. “Dat ik heb geleerd de techniek te beheersen maar ook vooral mijn balans te houden op het water, was voor mij belangrijk. Door mijn prothese en vooral het kniegewricht dat lager zit dan mijn ‘eigen’ knie, is het lastig om recht te blijven en de balans te houden. Maar het is me gelukt en ik roei zelfstandig én zonder zijdrijvers!” 

Uniek
Nu wil Gijs zijn techniek verbeteren om sneller te worden. “Ik wil meer vaart krijgen zodat ik ook tijdens wedstrijden sneller wordt.” Hij heeft ook al een droom: de Paralympische Spelen. Eerst is er nog de Uniek Sporttalent Verkiezing, die hij natuurlijk ook hoopt te winnen. Waarom? “Omdat ik gewoon Uniek ben! Volgens mij is er (bijna) niemand ter wereld die én een beenprothese heeft én zo slecht ziet, zo positief in het leven staat en ook nog eens roeit alsof het de normaalste zaak van de wereld is!” 

Stem op Gijs! 
Gijs maakt dit jaar kans op de titel Uniek Sporttalent 2019. Verdient hij volgens jou dubbel en dwars deze titel? Stem dan hier op Gijs en zet een streep door beperking en onderstreep talent! 

×

Zoeken