Direct door naar content
Bart is niet meer uit het zwembad te krijgen afbeelding nieuwsbericht

Bart is niet meer uit het zwembad te krijgen

11 november 2019

Een paar jaar deed Bart Hol (25) aan judo, maar dat bleek toch niet helemaal zijn ding. Op advies van een woonbegeleider en zijn ouders startte hij met zwemmen en sindsdien is hij niet meer weg te slaan uit het zwembad. Naar eigen zeggen is hij letterlijk in een ‘warm bad’ gevallen.

Bart geniet elke training van het zwemmen en hoewel het een individuele sport is, geniet hij ook van de teamspirit. “Ik werd gelijk geaccepteerd zoals ik ben. Al snel mocht ik meedoen aan wedstrijdzwemmen en raakte ik besmet met het zwemvirus”, vertelt Bart.

Ik doe wat ik kan en wat ik (nog) niet kan wil ik graag leren.

Alles zelf
Trainen doet hij samen met zijn teamgenoten, maar verder doet hij alles alleen in de sport. “Als je in het water ligt doe je alles zelf en kan niemand je iets verwijten. Ik doe wat ik kan en wat ik (nog) niet kan wil ik graag leren.”

Tijdens zijn sport heeft Bart af en toe last van zijn beperking, de Autisme Spectrum Stoornis (ASS). “Soms kan ik er moeilijk mee omgaan, maar mijn coach en ouders helpen me er altijd doorheen. Iedereen heeft wel iets, dus je leert er ook wel mee omgaan.”

World Games
De sport heeft Bart een bepaalde vorm van rust, sterke vriendschappen en daarnaast ook vele hoogtepunten gegeven. “Ik heb meegedaan aan de World Games in Abu Dhabi en heb daar vier medailles gewonnen: goud op de estafette 4x50 meter, zilver op de 400m vrije slag, brons op 1500m vrije slag en vierde op de 800 m vrije slag. Ik ben daar echt supertrots op”, zegt hij.

Met zijn passie voor zwemmen en de behaalde prestaties wil Bart bovendien laten zien dat sport voor iedereen is. “Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen aan de maatschappij. Ook al is het op hun eigen manier. Als je iets wil lukt dat echt wel. Wat ik van acteur Peter Faber geleerd heb is: ‘ik wil het, ik kan het, ik doe het’. Dat wil ik graag overbrengen met mijn sport.”

Mijn idool is Maarten van der Weijden, puur omdat hij ook zo’n strijdersmentaliteit heeft als ik.

Strijdersmentaliteit
Daarnaast droomt hij ook alweer van sportieve prestaties: in 2023 wil Bart namelijk graag meedoen aan het open water zwemmen bij de World Games in Berlijn. “Mijn idool is Maarten van der Weijden, puur omdat hij ook zo’n strijdersmentaliteit heeft als ik. Ik hoop dat ik met deze mentaliteit nog veel meer anderen kan motiveren om ook te gaan sporten”, zegt Bart.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: