Direct door naar content
Eva wil niet ‘die gehandicapte van tv’ zijn afbeelding nieuwsbericht

Eva wil niet ‘die gehandicapte van tv’ zijn

09 oktober 2019

Meer mensen met een beperking op tv! Die roep wordt de laatste tijd terecht steeds sterker. Bij DWDD hebben ze het begrepen, want kijk daar is Eva Eikhout (23) als de nieuwe verslaggever van DWDD Yung! Ze is geboren met een afwijking aan haar armen en benen, maar eigenlijk vindt ze dat het niet te veel over die handicap moet gaan. 

Eva is bij DWDD Yung gekomen via de BNNVARA Academy. Ze heeft daar al veel ervaring opgedaan en veel mooie items gemaakt. Zo zocht ze uit of zij moeder ondanks haar handicap moeder kan worden. In een interview op DWDD.nl vertelt ze dat ze over het maken van dat item ook had getwijfeld. “Ik weet heus wel dat ik een handicap heb, maar dat is niet de reden dat ik presentator ben geworden. Ik word niet gedefinieerd door die handicap en wil ook niet de spreekbuis voor gehandicapt Nederland zijn.”

1-0 achter
In haar eerste item van DWDD Yung pakte Eva gelijk een grote frustratie beet die veel mensen met een beperking zullen herkennen: het persoonsgebonden budget. Daarin is ook bepaald hoeveel een haar zorgverlener mag besteden aan zoiets als haarverzorging. Bij Eva is daar maar vijf minuten voor. “Ik krijg helemaal geen tijd voor make-up. Terwijl ik vind dat ik bij een eerste indruk altijd met 1-0 achter sta, omdat ik zo’n zichtbare beperking heb. Als ik mooie kleding aan heb, m’n haar goed zit en ik er verder goed uitzie, dan lijk ik misschien wel iets minder gehandicapt.”

Bekijk hier dat item terug:

Confronterend
Toen ze haarzelf terugzag vond ze dat wel confronterend. In een interview met Linda zei ze dat ze vond dat ze er toch “echt gehandicapt uit zag”. “Ik heb gevraagd aan mijn eindredacteur of ik niet toch een beetje aangenomen ben om die handicap. Maar hij zei: ‘Helemaal niet, het enige wat ik dacht was: godsamme, wat is ze goed, maar het is zó onhandig.’ Ik was zo blij dat ze me hebben aangenomen met die gedachte.”

Brede interesse
Eva maakte dan haar eerste bijdrage over een persoonlijke kwestie, maar ze zal het zeker niet alleen over gehandicaptenzaken gaan hebben op tv. “Ik hoop gewoon dat mensen mij op een gegeven moment niet meer zien als ‘die gehandicapte van tv’.

Wij kijken nu al uit naar de nieuwe bijdrage van Eva! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: