Direct door naar content
Body neutrality: accepteer je imperfecties! afbeelding nieuwsbericht

Body neutrality: accepteer je imperfecties!

14 oktober 2019

Hoe tevreden ben jij met je lichaam? Hou je van je eigen lichaam of zie je in de spiegel vooral iemand met beperkingen? Tussen die twee extremen zit een nieuwe stroming die interessant is om te bekijken: body neutrality. 

Body neutrality is een nieuwe manier van naar je lichaam kijken. Het gaat daarbij niet om het houden van je lichaam maar om het accepteren ervan. Het zijn allebei positieve houdingen, maar toch zit daar een groot verschil tussen. 

Dat houden van je lichaam ontstond in de jaren negentig onder de term ‘Body positivity’. Het was bedoeld om mensen met een laag zelfbeeld te helpen, maar daar komt de laatste jaren een tegenbeweging op. Voor sommige mensen gaat dat ‘houden van’ toch wat te ver en soms is het ook moeilijk om die positieve ‘tjakka vibe’ vast te houden. 

Haalbaarder
Het accepteren van je lichaam lijkt daarom wat gezonder en is misschien veel haalbaarder als je jezelf niet zo mooi vindt. Het gaat bij body neutrality om het accepteren van je lichaam. Door je imperfecties of beperkingen te accepteren kunnen die geen invloed meer hebben op je emoties of het dagelijks leven. Dat is natuurlijk net als ‘houden van jezelf’ makkelijker gezegd dan gedaan. 

“Als je niet focust op hoe je eruitziet, maar op wat je lichaam kan doen wordt je zelfbeeld vanzelf positiever"

Jessica Alleva (Maatricht University)

Accepteren zoals je bent
Body-neutrality is een andere kijk naar jezelf die kan helpen heel zwart-wit naar je lichaam te kijken. Model en blogger Rebecca Pearson noemt body neutrality op Womanshealthmag.com een gezonde middenweg. “Toen ik op Twitter las over body neutrality realiseerde ik me pas dat ik mijn lichaam niet hoefde te haten, maar ook niet van elke centimeter hoefde te houden. Ik kon gewoon accepteren dat mijn lijf is zoals het is.” 

Andere focus
Als je je lichaam wil accepteren kan een andere mindset zeker helpen. Dat zegt ook Jessica Alleva, universitair docent aan de Maastricht University die is gespecialiseerd in lichaamsbeeld. “Als je niet focust op hoe je eruitziet, maar op wat je lichaam kan doen – fietsen, knuffelen, dansen, seks hebben – wordt je zelfbeeld vanzelf positiever.” 

Verras jezelf
Het stellen van sportieve doelen kunnen hier dus ook zeker bij helpen, want door sport leer je de mogelijkheden van je eigen lichaam kennen. Je zal nog verrast worden door jezelf als het je lukt in een rolstoel te rollen en tegelijk een tennisracket vast te houden. Je kunt veel meer dan je denkt! 

Kortom: denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden! 

Bron: Womanshealthmag.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: