Direct door naar content
Uniek Sporttalenten gehuldigd door Humberto Tan afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporttalenten gehuldigd door Humberto Tan

30 oktober 2019

Tijdens het Benefietdiner van Fonds Gehandicaptensport zijn de winnaars van de Uniek Sporttalent Verkiezing gehuldigd door Humberto Tan. Rolstoelbasketbaltalent Matz Brouwer, Zwemtalent Pedro Heynen en majorette-team ParaDoskonale gingen ervandoor met de titel Uniek Sporttalent 2019. 

Dit jaar droeg de Uniek Sporttalent de slogan: “Zet een streep door beperking en onderstreep talent.” Jetze Plat, Jurylid en Paralympisch kampioen vertelt waarom het zo belangrijk is om te kijken naar talent in plaats van een beperking: “Ik heb uit eigen ervaring geleerd wat sport kan doen als er eens even niet de focus op je beperking ligt, maar op je talent. Sport heeft mij letterlijk en figuurlijk onafhankelijk gemaakt en daarnaast onwijs veel vrijheid, kracht en zelfvertrouwen gegeven. Dat gun ik iedereen.”

Matz verloor zijn benen, niet zijn passie voor sport

Matz

Matz (11) uit Brummen is uitgeroepen tot winnaar in de categorie lichamelijke beperking. Hij verloor twee jaar geleden zijn benen aan een Streptokokken-infectie, maar dat houdt hem niet tegen om te sporten. Zo zit hij op rolstoelbasketbal en rolstoeltennis, sprint hij iedere dag op zijn handbike naar school (het liefst met een wheelie) en staat hij ‘gewoon’ met zijn stompen op een skatebord. “Dat is pas een streep door beperking zetten en talent onderstrepen. Hij is een voorbeeld voor iedereen”, aldus Jetze Plat. 

Pedro is autistisch en kan niet praten, maar gaat gewoon op voor zijn A-diploma

Pedro

Pedro (11) uit Sint Willebrord is uitgeroepen tot Uniek Sporttalent 2019 in de categorie verstandelijke beperking en heeft het afgelopen jaar al veel nieuwe dingen overwonnen. Zo heeft hij zijn diploma behaald om alleen in het diepe te zwemmen, zwom hij deze week voor het eerst met kleren aan en gaat hij dit jaar op voor zijn A-diploma. Dat hij autistisch is en spreekt via een spraakcomputer houdt hem niet tegen, via plaatjes leert hij stap voor stap nieuwe dingen. Daarnaast vertelt zijn moeder: “Door de Uniek Sporttalent Verkiezing heeft zwemvereniging “De Vrolijke Vrienden” er al 7 nieuwe leden bij, het is prachtig om te zien hoe één verkiezing iedereen met elkaar kan verbinden.”

ParaDoskonale draagt titel op aan overleden Amber

ParaDoskonale

Majorette-team ParaDoskonale uit Made gaat ervandoor met de titel Uniek Sporttalent 2019 in de categorie Teams. Onder het motto “niets moet en alles mag” vergeten de leden van ParaDoskonale even hun beperkingen en is iedereen gelijk. ParaDoskonale is vorig jaar opgericht door Amber. Zij wilde net als haar zusjes en vriendinnetjes op majorette. Amber werd het boegbeeld van ParaDoskonale, maar overleed dit jaar tijdens de Uniek Sporttalent Verkiezing op 11 september. Trainster Angela vertelt aan Humberto: “Het was Ambers droom om de verkiezing te winnen, daarom dragen we de prijs op aan haar.”

Ben jij nu door deze winnaars ook zo geïnspireerd geraakt? Voor jou is er ook een sport waar je plezier en energie uit kunt halen. Kijk eens in de sportzoeker naar een leuke club bij jou in de buurt. Je kunt altijd ergens een sport uitproberen! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: