Direct door naar content
40 Sportaanbieders wonen avond bij over mensen met gedragsproblematiek afbeelding nieuwsbericht

40 Sportaanbieders wonen avond bij over mensen met gedragsproblematiek

19 november 2019

Maandag 4 november jongstleden vond er een bijscholing plaats over sporters met gedragsproblematiek, mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Overbetuwe Beweegt, Sport en Beweegteam Renkum en Uniek Sporten.

De avond werd druk bezocht door meer dan 40 sportaanbieders uit de gehele regio Arnhem. Van G-voetbalverenigingen tot zwemaanbieders, en fysiotherapeuten tot medewerkers van fitnesscentra. Alle deelnemers lieten hiermee hun betrokkenheid zien voor mensen met een beperking. Samen zorgen ze ervoor dat ook deze doelgroep kan sporten binnen de regio.

Tijdens de avond raakten de deelnemers in gesprek met elkaar. Wat doe je met iemand die wegloopt tijdens de training en wat als ze tijdens een wedstrijd ongewenst gedrag vertonen? Er werd gesproken over het opstellen van regels, van te voren duidelijk maken wat er van sporters wordt verwacht, en consequent zijn in je eigen gedrag. Daarnaast kwam ook ter sprake dat sportaanbieders positief moeten zijn tegen deze doelgroep en de positieve punten moeten benoemen bij sporters met gedragsproblematiek. Zodat ook deze sporters met een goed gevoel naar huis gaan en zich gewaardeerd voelen.

Tijdens een ander deel van de avond ervaarden de deelnemers van de bijscholing hoe het is om (een vorm van) autisme te hebben. Wat gebeurd er als je een puzzel moet maken, maar ondertussen ook meerdere prikkels van buitenaf krijgt? Hoe moeilijk is het als je een opdracht moet oplossen, maar de opdracht is niet goed uitgelegd? Of als je de opdracht te letterlijk neemt, waardoor je niet meer naar andere mogelijkheden kijkt? Deelnemers konden puzzels en opdrachten niet oplossen en raakten soms zelfs gefrustreerd. Een mooie inkijk in de gedachtengang van mensen met autisme.

De avond werd mede mogelijk gemaakt door MEE, een vereniging die staat voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking participeren; en Pluryn, een zorginstelling voor mensen met complexe problematiek. Daarnaast stelde voetbalvereniging SDOO uit Heteren hun ruimte beschikbaar voor deze avond.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: