Direct door naar content
"Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt" afbeelding nieuwsbericht

"Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt"

06 januari 2020

“In 2022 is sporten en bewegen met een beperking in de regio Stedendriehoek net zo goed mogelijk als voor ieder ander”, zegt regiocoach Ilse Wonink over de gezamenlijke ambitie in de regio met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. “De mogelijkheid moet er voor iedereen zijn om te kunnen sporten.”

Ilse is als regiocoach bezig met de regionale taken van Uniek Sporten regio Stedendriehoek. Zo houdt ze contact met de buurtsportcoaches uit de zes gemeenten. Die buurtsportcoaches zijn handig voor jou, want zij kunnen advies geven over waar jij terecht kunt als je wil sporten. Ze proberen daarbij naar passende oplossingen te zoeken. Dat kan vaak bij een gewone sportclub. 

Passende club
Zo weet Ilse dat kinderen met autisme vaak bij een gewone vereniging terecht kunnen. “Soms kan het zijn dat het voor de trainer lastig is om daar mee om te gaan. Daarom kijken we dan of mogelijk is om in die gemeente of regio een scholing voor trainers te geven.” De regio heeft ook als doelstelling om voor iedereen passend aanbod te vinden en daar waar dat kan bij een gewone club of fitnessschool mee te laten doen.

Maatjes
Een mooi voorbeeld waarbij mensen met en zonder beperking samen gaan sporten ziet Ilse in de Prokkelweek waar ze volgend jaar juni graag op wil aansluiten. “Dan koppel je iemand met een verstandelijke beperking aan iemand zonder beperking. Wij willen kijken of we daarop aan kunnen sluiten, want vervoer is bijvoorbeeld een groot probleem. We kijken daarom naar maatjes trajecten: vind je het leuk om te gaan hardlopen of met iemand naar het zwembad te gaan om samen baantjes te trekken? Dat willen we meer promoten.”

Duwtje
Ilse ziet vaker mensen waar een maatje net dat duwtje kan zijn om sport mogelijk te maken. “We hebben bijvoorbeeld een man die blind is, die is niet verstandelijk beperkt. Waarom zou hij niet in een reguliere groep mee kunnen doen. Hij hoeft alleen iemand te hebben die naast hem loopt.” 

Buurtsportcoach
Wil jij ook graag sporten, maar weet je niet waar dat kan? Ilse adviseert je dan om contact op te nemen met een buurtsportcoach in jouw regio. “Wij kunnen een geschikte sport voor je vinden en contact opnemen met een sportvereniging om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt!” 

Een goed voorbeeld van een geslaagde match zag ze pas nog in Lochem. “Daar is toevallig een vrouw in een rolstoel begonnen bij de badmintonclub. Zij speelt in zijn rolstoel gewoon mee met de staande spelers. Dat kan gewoon.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: