Direct door naar content
“Ga die drempel over om jouw sport te vinden” afbeelding nieuwsbericht

“Ga die drempel over om jouw sport te vinden”

06 januari 2020

Sporter van de maand: Astrid Jonker

Team Sportservice Haarlemmermeer zet in 2020 elke maand een sporter met een beperking en de vereniging waar hij of zij actief is in de spo(r)tlights. Deze maand is dat Astrid Jonker van Walking Wheels in Hoofddorp.

Astrid Jonker is 43 jaar en danst al een aantal jaar met veel plezier en fanatisme bij Stichting Walking Wheels, een rolstoeldansvereniging uit Hoofddorp. Elke maandagavond, en op de vrije dansavonden in de vakanties, danst Astrid. Ze is een fanatieke danseres die graag alle mogelijke momenten meepakt: ze doet mee met zowel de combi-dans (een roller en een staander) als de duo-dans (twee rollers).

Van rolstoelvaardigheid naar -dansen
Astrid is geboren met spasticiteit en daardoor rolstoel gebonden. Haar beperking is voor haar geen belemmering om te sporten. Door rolstoeldansen beleeft ze veel plezier. Ze ontdekte deze sport doordat ze meedeed aan een cursus rolstoelvaardigheid van Team Sportservice Haarlemmermeer. Sindsdien is ze verbonden aan Walking Wheels.

Belang van sport
Voor Astrid is rolstoeldansen belangrijk zodat ze haar hoofd leeg kan maken. Ze vindt het gezellig en heel leuk om aan wedstrijden mee te doen. Daar is ze erg fanatiek en wil ze altijd winnen. Verder is vooral het sociale contact met mensen bij de verenigingen en tijdens de wedstrijden belangrijk. “Op de dansvloer zijn we concurrenten van elkaar, maar daarbuiten draait het vooral om gezelligheid”, vertelt Astrid. “Voor mij is het ook heel belangrijk dat ik, ondanks mijn beperking, kan blijven bewegen.”

De rolstoeldansers zette een mooie prestatie neer bij Walking Wheels: ze werd met haar combi-partner Danny en met haar duo-danspartner Nancy Nederlands kampioen (klasse 2). In 2016 is Astrid uitgeroepen tot ‘topsporter van het jaar’ in gemeente Haarlemmermeer. De mensen binnen Walking Wheels beschrijven haar als “een fijn mens met een hart van goud”.

Toekomst
Vroeger deed Astrid administratief werk gedaan, maar ze heeft momenteel geen baan. Toch blijft ze optimistisch in deze situatie. Om haar wedstrijden in het buitenland te kunnen betalen maakt ze zelf wenskaarten. Haar doel is om de komende jaren hard te trainen om zo een hogere IPC-ranking (International Paralympic Committee) te krijgen met haar combi-danser. Bij de eerste, officiële IPC-wedstrijd werden Astrid en Danny zevende. “Een mooie start.”

Door haar verhaal te vertellen hoopt Astrid haar enthousiasme over te brengen en andere mensen te inspireren om ook rolstoeldansen te proberen. Haar tip voor mensen die willen sporten: “ga het gewoon eens proberen. Zoek een sport die je leuk lijkt en ga die drempel over om jouw sport te vinden.”
 

Sporter van de maand
Met dit item geeft Team Sportservice sporters met een beperking een podium. Op deze manier geven we inspirerende voorbeelden en laten we zien wat er in de regio mogelijk is. Laat je beperking geen belemmering zijn om te gaan sporten. Ben jij of ken jij een sporter met een beperking, die graag zijn/haar verhaal wil delen? Neem dan contact op met Wout Werker, via wwerker@teamsportservice.nl of 023 – 205 5514.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: