Direct door naar content
Running Blind van start in Breda afbeelding nieuwsbericht

Running Blind van start in Breda

07 januari 2020

Als je slechtziend of blind bent, is het niet altijd vanzelfsprekend om aan sport te doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden. In Breda gaat bij atletiekvereniging Sprint op woensdag 29 januari 2020 Running Blind Breda van start. Belangstellende lopers, buddy’s en trainers voor deze runnersgroep van mensen met een visuele beperking kunnen op 18 januari 2020 meedoen aan een clinic bij AV Sprint in Breda.

Waarom hardlopen

Hardlopen is een goed middel om je hoofd leeg te maken als je gestresst bent. Het kan ook helpen bij bijvoorbeeld het verwerken van de visuele beperking. Door samen in de buitenlucht te lopen en een beetje te praten, merk je niet meer dat je een beperking hebt. Hardlopen is gezond en het is nog een leuke sociale activiteit ook.

Bij Running Blind loopt een blinde of slechtziende hard samen met een buddy die hem/haar begeleidt. De visueel beperkte loper en de buddy houden beide een uiteinde van een koord vast. Op die manier kan de buddy aanwijzingen geven tijdens het lopen. De buddy’s lopen op vrijwillige basis mee. De trainers van de hardloopgroep zijn gediplomeerd en kunnen dus goed aandacht besteden aan de looptechniek. Dat is voor de doelgroep en het lopen een belangrijke meerwaarde.

Getrainde buddy’s
Running Blind Breda is op zoek naar buddy's die de slechtziende of blinde hardlopers willen begeleiden. Tijdens het lopen is een belangrijke taak weggelegd voor de buddy. “We vinden het belangrijk dat de buddy’s hun taak serieus nemen”, vertelt Joost van Gent van Running Blind Nederland. “We geven daarom ook eerst een clinic en laten hen ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Een goede concentratie, empathisch vermogen en een goede conditie zijn voorwaarden om buddy te kunnen zijn.”

Running Blind Breda
Op 18 januari 2020 organiseert Sprint van 11.00 tot 14.00 uur een clinic. Zowel de lopers met visuele beperking als buddy’s worden dan geinstrueerd. Ook wordt er geoefend. Om ziende lopers en potentiële buddy’s te laten ervaren wat het lopen met visuele beperking precies inhoudt, beschikken we over verschillende brillen waarmee slechtziendheid kan worden gesimuleerd.

De trainingen zijn vanaf 29 januari 2020 wekelijks op woensdag van 9.30 tot 10.30 uur. Als buddy loop je gratis, voor lopers geldt dat ze lid dienen te worden van AV Sprint. Ben je nog geen lid en wil je eerst proberen of Running Blind Breda iets voor je is? Doe dan vrijblijvend mee, na 3 trainingen besluit je om al dan niet lid te worden. Het uitgangspunt is daarbij wel dat de kosten geen belemmering mogen zijn om mee te kunnen doen. 

Aanmelden
Geinteresserde lopers, buddy’s en trainers kunnen zich aanmelden voor de clinic en/of trainingen via runningblind@avsprint.nl.

Initiatiefnemers
Running Blind Breda is een initiatief van Suus Theuws, Rene Wiersma (AV Sprint) en Yvonne Brabander in samenwerking met onder meer de gemeente Breda, stichting Running Blind Nederland, Uniek Sporten West-Brabant en expertiseorganisaties Koninklijke Visio.

Lopers van Running Blind doen in het hele land regelmatig mee aan regulier hardloopwedstrijden zoals marathons. Ben je geïnteresseerd in hardlopen, of nieuwsgierig naar Running Blind? Kijk dan op avsprint.nl voor Running Blind Breda of op http://runningblind.nl voor informatie over de landelijke organisatie. Naast de hardloopgroep zijn er bij Running Blind Breda ook plannen voor een Nordic Walking groep.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: