Direct door naar content
Steeds meer inclusieve mode in de winkels afbeelding nieuwsbericht

Steeds meer inclusieve mode in de winkels

15 januari 2020

Lekker een dagje shoppen met je vriendinnen. Dat klinkt heel gezellig, maar voor mensen met een beperking hangt er weinig geschikte kleding in de winkels. Daar lijkt nu wel verandering in te komen. Vorig jaar is het aanbod al gestegen en voor 2020 is de verwachting dat nog meer modemerken zich aan de inclusieve mode gaan wagen. 

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in de mode voor mensen met een beperking. De opkomst van aangepaste kleding - kleding speciaal gemaakt voor mensen met een beperking en chronische ziektes - betekent dat er een nieuw soort bewustwording is gekomen over inclusieve mode. Volgens modeplatform Lyst is er in 2019 veel meer op internet gezocht naar aangepaste kleding. Een stijging van tachtig procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Tommy Hilfiger
Van elastische taillebanden die niet knellen als je gaat zitten tot magnetische sluitingen om je zonder hulp van anderen te kunnen aankleden; mensen met een beperking zoeken uiteenlopende kledingstukken die geschikt zijn. Tommy Hilfiger is een van de kartrekkers van de aangepaste mode voor de groep mensen die lange tijd over het hoofd is gezien. Tijdens de fashion week in New York afgelopen september presenteerde het Amerikaanse modemerk de Tommy Hilfiger X Zendaya-collectie met daarin tien aangepaste kledingstukken, bijvoorbeeld een blazer met magnetische sluitingen. 

Positieve impact
Voor veel vooruitstrevende merken, zoals Tommy Hilfiger, is het maken van inclusieve mode niet puur een morele beslissing. Ze zien namelijk ook dat ze met die aangepaste mode een enorme onbenutte groep consumenten kunnen aanspreken. Dat is voor jou dus eigenlijk ook alleen maar goed nieuws! Daarnaast is de huidige trend dat mensen zich graag willen tonen in kleding van merken die een positieve impact hebben: van duurzame tot inclusieve mode. 

In de winkels
Er valt in 2020 nog een hoop te winnen in de mode voor mensen met een beperking. Afgelopen jaar toonden activisten als Selma Blair en Sinéad Burke dat stijl en een beperking elkaar niet hoeven uit te sluiten, maar in de winkelstraten zie je er nog weinig van terug. In Amerika zijn er al wel enkele modezaken die een aangepaste kledinglijn in de winkel hebben hangen, maar in Groot-Brittannië komt het nog maar mondjesmaat op de markt. Naast de sportkleding, die nu veel door mensen met een beperking wordt gedragen, moeten de designers ook gaan voldoen aan de vraag naar aangepaste werk- en gelegenheidskleding.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: