Direct door naar content
Jongeren met beperking runnen cadeauwinkel afbeelding nieuwsbericht

Jongeren met beperking runnen cadeauwinkel

03 februari 2020

Van de buitenkant lijkt het een normale cadeauwinkel, maar Ateljee Bijzonder is, zoals de naam al doet vermoeden, alles behalve normaal. Het assortiment van de winkel in het centrum van Hoensbroek wordt namelijk bepaald en gemaakt door jongeren met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking. Ook runnen zij de zaak zoveel mogelijk zelf. 

Tom Kouwenberg, een van de initiatiefnemers, vindt dat de winkel niet als dagbesteding voor jongeren met een beperking gezien moet worden. “We werken met jongeren met een beperking, maar zo willen we ze niet neerzetten. Mensen moeten hier niet uit medelijden iets kopen, maar omdat hier kwalitatief goede dingen gemaakt en verkocht worden”, zegt hij in De Limburger. 

Eigen verantwoordelijkheid
Dat is ook de reden dat de jongeren de cadeauwinkel zoveel mogelijk zelf runnen. “Ze gaan er ook over wat er met het geld dat binnenkomt gebeurt. Die verantwoordelijkheid geldt tot op zekere hoogte. Er zit nog wel een accountant achter. De eindverantwoordelijkheid leggen we niet bij de jongeren neer, daarmee zouden we teveel druk op hen leggen.”

Mooie dingen maken
Tim Sautzen en Maud Zelissen zijn werkzaam bij Ateljee Bijzonder. Tim is handig met verf en kwast, Maud weeft pannenlappen. “Ik maak graag mooie dingen”, vertelt Maud. “Daarom vind ik het erg leuk om hier te werken, want ik kan hier dingen maken die ik zelf graag wil maken.” Tim heeft in aanloop naar de opening veel van het interieur in de winkel geschilderd. 

Begeleiders op de achtergrond
In de cadeauwinkel zijn wel begeleiders actief, maar zij blijven voornamelijk op de achtergrond. “Ze gaan elke dag samen met de jongeren op zoek naar wat ze die dag kunnen doen”, legt Tom uit. “Het is de bedoeling dat de begeleiders dan niet gaan voorkauwen hoe ze een idee uit kunnen voeren, maar de jongeren zelf tot het inzicht laten komen hoe ze het kunnen aanpakken.”

De werksfeer in de winkel is in elk geval erg goed. “We helpen elkaar goed en de collega’s maken leuke grapjes”, zegt Tim. 

Meer info over Ateljee Bijzonder op de website

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: