Direct door naar content
"Geen beperking, maar een uitdaging" afbeelding nieuwsbericht

"Geen beperking, maar een uitdaging"

10 februari 2020

Sporter van de maand: Patrick Zandvliet

Team Sportservice Haarlemmermeer zet elke maand een sporter met een beperking en de vereniging waar hij of zij actief is in de Spo(r)tlights. Deze maand is dat Patrick Zandvliet van Atletiek Klub Uithoorn (AKU).

De 39-jarige Patrick Zandvliet racet al een aantal jaar met veel enthousiasme en plezier over de atletiekbaan van AKU in Uithoorn. Dat doet hij met een RaceRunner; een loopframe met drie wielen, borststeun en een stuur. Patrick woont in Kudelstaart, waar hij 24-uurs zorg krijgt. Doordeweeks gaat hij naar een dagbesteding om verschillende klusjes en af en toe een spelletje te doen.

Sporten met behulp van de RaceRunner
Patrick heeft het syndroom van Joubert, een erfelijke aandoening aan de hersenen. Hierdoor heeft hij moeite met bewegen en het bewaren van zijn evenwicht. Ook het maken van keuzes is voor hem lastig. Maar dit weerhoudt Patrick er niet van om lekker te sporten en dingen te doen waar hij blij van wordt. En dat wordt hij zeker van RaceRunning. Door zijn beperking is het voor hem lastig om te kunnen sporten, maar de RaceRunner maakt het mogelijk dat hij zelfstandig kan bewegen en kan rennen over de atletiekbaan.

Belang van sport
Door zijn begeleidster is Patrick bij AKU terecht gekomen. Zij kende de mogelijkheden en vond het voor hem ook belangrijk om te kunnen sporten. Met de RaceRunner kan hij werken aan zijn looptechniek en zijn conditie op peil houden. Dat maakt deze sport zo waardevol voor Patrick, maar hij vindt ook de gezelligheid op de club en het sociale contact heel belangrijk. Zijn enthousiasme en vrolijkheid maken Patrick een unieke sporter. Er is geen dag geweest dat hij geen zin had om te komen racen.

Toekomst
De prestaties van Patrick zijn in Uithoorn zeker niet onopgemerkt gebleven. Hij wil graag winnen en heeft al veel medailles behaald met zijn RaceRunner. Zijn familie is voor hem heel belangrijk. Bij elke wedstrijd staan ze langs de kant om Patrick aan te moedigen en bij een overwinning draagt hij regelmatig zijn medaille op aan zijn familie. In de toekomst wil hij graag de 5 km volbrengen en met zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen gaat dat zeker lukken. Patrick hoopt dat er meer sporters met een beperking in Uithoorn komen sporten. De RaceRunner is een fantastisch hulpmiddel waarmee je, ondanks een beperking aan je benen of spieren, zelfstandig aan atletiek kunt doen. Hij wil mensen graag enthousiast maken om het eens te proberen. “Ga het vooral eens doen. Het is heel leuk en je haalt er veel energie uit”. Patrick hoopt dat er in de toekomst op elke atletiekvereniging een team is voor mensen met een uitdaging. “Want”, zo geeft hij zelf aan, “het is geen beperking, maar een uitdaging”. 

Sporter van de maand
Met dit item geeft Team Sportservice sporters met een beperking een podium. Op deze manier geven we inspirerende voorbeelden en laten we zien wat er in de regio mogelijk is. Laat je beperking geen belemmering zijn om te gaan sporten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: